Komló- és malátaillat lengi be egy bécsi idősotthon folyosóit

Komló- és malátaillat lengi be egy bécsi idősotthon folyosóit

Sört főznek az idősotthonban Bécsben (Fotó: KWP/Andreas Hormarcher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Különös újítással álltak elő Bécsben az Atzgersdorfi nyugdíjasotthonban, ugyanis az ott lakók terápiás sörfőzésen vehetnek részt. Az itt készült söröket, amelyek az Oma és Opa névre hallgatnak, más nyugdíjas otthonba is szállítják ahol szintén nagy sikernek örvendenek.

Ausztria fővárosának külképviselete számolt be róla, hogy a sörfőzés 2020 nyarán kezdődött el, azóta hetente egyszer az idősek otthonának folyosóit elárasztja a maláta- és komlóillat. A kezdeményezés terápiás céllal indult, illetve azért, hogy kellemes időtöltést nyújtsanak a lakóknak. Azonban nem ez az egyetlen jótékony hatása a sörfőzésnek, az idősek egészségügyi és mentális állapotának is jót tesz a folyamat, hiszen ahhoz szükség van koncentrációra és a finommotorikus mozgást is fejleszti. A demens lakók számára is pozitív hatása van, ugyanis a sörfőzés során keletkező illatok emlékeket hozhatnak elő bennük.

A sörfőzésben egyszerre 6-8 lakó segít és az otthonban Oma és Opa névre keresztelt bécsi lagert, illetve Helga és Helmut névre keresztelt világos sört készítenek. Az idősek otthona sörkészítményeit nem csak további 30 nyugdíjas otthonba szállítják, hanem a nagyközönség is megvásárolhatja az itt készült 0,33-as italokat 2 euróért.

A bécsi idősotthonokat összefogó Häuser zum Leben intézményeiben, egyébként nem csak sörfőzéssel foglalkoznak. Több különböző tevékenységben is részt vesznek a lakók ilyen a sajátkészítésű méz előállítása, fűszernövények termesztése, azonban további alkoholos italok mint a diópálinka is kerülnek előállításra. És, ha mindez még nem lenne elég saját cukrászattal is rendelkeznek amelybe szintén belevonják az idősotthon lakóit.

Címkék: Bécs