Az olimpián tervezett merényletet a csecsen férfi, akit a francia hatóságok lekapcsoltak

Az olimpián tervezett merényletet a csecsen férfi, akit a francia hatóságok lekapcsoltak

A 2020-as olimpia nézői Párizsban (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Meghiúsítottak a francia titkosszolgálatok egy „iszlamista ihletésű" merényletet, amelyet a nyári párizsi olimpiai játékok labdarúgó mérkőzésein a középkelet-franciaországi Saint-Étienne-ben akartak végrehajtani. Az ügyben egy csecsen gyanúsítottat előállítottak – közölte pénteken a francia belügyminisztérium, az MTI közlése szerint. A tájékoztatás kiemelte, ez az első meghiúsított támadás, amelyet a párizsi olimpiai játékok ellen terveztek, a harmadik az év eleje óta, és az ötvenedik 2017 óta.

A letartóztatott fiatal csecsen az első bizonyítékok szerint aktívan előkészített egy merényletet a Geoffroy Guichard stadion ellen, az ott rendezendő labdarúgó mérkőzések alatt az olimpia idején. közlemény szerint a gyanúsított a nézőket, de a rendfenntartó erőket is szerette volna megtámadni, és ez utóbbiak által mártírként akart meghalni.

A BFM hírtelevízió értesülése szerint a gyanúsítottat az otthonában tartóztatták le május 26-án, és bűncselekmények előkészítésére irányuló terrorista bűnszövetkezet alapítása vádjával indult ellene eljárás - tudta meg a BFM az országos terrorellenes ügyészségtől (PNAT). Ezt követően a gyanúsítottat előzetes letartóztatásba helyezték.

A hírtelevízió úgy tudja, hogy a csecsen fiatal a kihallgatásán tagadta, hogy bármilyen támadást tervezett volna, csak annyit ismert el, hogy titkosított üzenetküldő alkalmazásokon csetelt, de nem állt szándékában akcióba lépni. A BFM szerint a gyanúsított az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez és más iszlamista mozgalmakhoz kötődő emberekkel váltott üzeneteket, amelyeknek témája a szurkolók megtámadása volt. A rendőrség által végzett házkutatás során a nyomozók egy számítógépen megtalálták Saint-Étienne stadionjának fényképét, és a gyanúsított mobiltelefonjában is találtak felvételeket a stadionról. A BFM úgy tudja, a gyanúsított a letartóztatását megelőzően ismeretlen volt a rendőrség és az igazságügyi hatóságok előtt, tavaly érkezett a szüleivel Franciaországba.