Az oroszok azt állítják, a Krím felé indították az ukránok a Zágrábban lezuhant drónt

Az oroszok azt állítják, a Krím felé indították az ukránok a Zágrábban lezuhant drónt

A horvát rendőrök lezárták a Jarun tó környékét, ahol feltehetően egy Ukrajnából elindított, TU-141 típusú szovjet hadműveleti-harcászati felderítő robotrepülőgép zuhant le 2022. március 10-én. (Képernyőfelvétel: HINA multimedija)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A TASZSZ orosz állami hírügynökség arról ír, hogy az ukránok indíthatták a csütörtök éjszaka Zágrábban lezuhant drónt, mégpedig a Krím félsziget irányába. A drón indítását az ukránok tagadják – számolt be a Telex.

Az oroszok arról írtak, biztonsági szolgálatoknál dolgozó forrás szerint az ukránok mindkét Tu-141-es drónt a Krím félsziget irányába indították el. Az első be is jutott a félsziget fölé, és Krasznoperekopszk falu mellett zuhant le. A maradványait péntek délelőtt találták meg. A másik drónt szintén a Krím félsziget irányába indították el a forrás „adatai” szerint, azonban letért a pályájáról, hogy aztán Zágrábban zuhanjon le.

A közösségi médiában képek is elkezdtek terjedni a Krím felett lezuhant Tu-141-es drónról, ám ezek hitelessége egyelőre nincs bizonyítva – teszi hozzá a Telex tudósítása. Ehhez képest az ukránok határozottan cáfolják, hogy ők indították volna a Zágrábban lezuhant drónt, és azt is, hogy az orosz légvédelem lelőtt volna egy ugyanilyet a Krím félsziget felett. 

Mint megírtuk, Horvátországban komoly vihart kavart a Magyarország felett átrepült, feltehetően Ukrajnából elindított, TU-141 típusú szovjet hadműveleti-harcászati felderítő robotrepülőgép, amely a horvát főváros területén, a Jarun tó mellett zuhant le nagy robajjal csütörtök éjszaka. A gép 700 km/h sebességgel lépett be a horvát légtérbe, 1300 méter tengerszint feletti magasságban. Zoran Milanović horvát elnök komoly incidensnek nevezte a történteket, melynek kivizsgálása folyamatban van. 

Andrej Plenković horvát miniszterelnök az ügyben rögtön egyeztetett Orbán Viktorral, és Mario Nobilo NATO-nagykövettel is beszélt. Szijjártó Péter külügyminiszter is reagált, mint írta: „a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint, több NATO-tagország, így Magyarország légtere is érintett volt a drón repülésében. A vizsgálatok során szorosan együttműködünk a horvát hatóságokkal és más NATO szövetségeseinkkel egyaránt”.

The War Zone katonai szakértői szerint a gép valószínűleg egy szovjet-kori Tu-141 „Strizh” felderítő drón volt, amely valószínűleg súlyosan meghibásodott, ezért tévedhetett előbb a magyar, majd a horvát légtérbe, ahol végül lezuhant. A War Zone információi szerint jelenleg egyedül Ukrajna rendelkezik Tu-141-esekkel.