Az ukránok szerint Wagner-csapatok indultak Oroszország felé

Az ukránok szerint Wagner-csapatok indultak Oroszország felé

Az Osztorozsno Novoszti által közreadott kép a mentőalakulatok tagjairól a Kuzsenkino község közelében lezuhant magánrepülőgép lángoló roncsa mellett 2023. augusztus 23-án. A gép fedélzetén utazott Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magánvállalat alapítója. (MTI/AP/Osztorozsno Novoszti)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Meg nem nevezett belarusz forrásokra hivatkozva az ukrán Nemzeti Ellenállási Központ azt állítja, hogy egyes Wagner-alakulatok megindultak Oroszország felé – adja hírül a BBC.

A konvojok valószínűleg az orosz határ irányába tartanak, de a belarusz különleges erők megpróbálják megakadályozni őket” – írták órákkal a repülőgép-szerencsétlenséget követően. A hírt nem erősítették meg független források. Anton Gerascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója is közzétett tegnap egy posztot a Twitteren (új nevén az X-en), amelyben egy, a Wagnerhez közel álló Telegram-csatorna írását tette közzé. Eszerint, ha beigazolódik, hogy Prigozsin meghalt (ezt az orosz légügyi hatóság azóta igazolta), akkor elindítják a második „Igazság menetét”, és Moszkva felé indulnak, mert Putyint tartják felelősnek vezetőjük haláláért. A Wagner csoport nagy része Fehéroroszországban van és nincsenek nehézfegyvereik, így szakértők szerint nem valószínű, hogy olyan volumenű katonai akciót tudnának kezdeni, mint amilyet nyár elején.

Megkérdezték Joe Biden amerikai elnököt is Prigozsin gépének lezuhanásáról, aki azt válaszolta a 444 szerint: „Nem ismerem a tényeket az esettel kapcsolatban, de nem vagyok meglepve”. Arra a kérdésre, hogy Putyin állhat-e a merénylet mögött, csak annyit felelt: „Nem sok minden történik Oroszországban, ami mögött nem Putyin áll.”

Mint megírtuk, szerda este Oroszországban, Moszkvától kétszáz kilométerre észak-nyugatra, a tveri területen, Kuzsenkino falu körzetében tisztázatlan körülmények között lezuhant Jevgenyij Prigozsin repülőgépe. A Prigozsin tulajdonában lévő Embraer Legacy 600-as gépen tízen utaztak, hét utas és három fő személyzet, mind meghaltak. A részletekről ITT olvashatnak.