Bécs leszámol az eldobható kávéspohárral

Bécs leszámol az eldobható kávéspohárral

Ilyen automatáknál lehet majd visszaadni a kávéspoharakat Bécsben © PID / Ismail Gokmen

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Január közepétől eldobható helyett többször használatos pohárban adják ki az elvitelre szánt kávét Bécsben. A kiürült ivóedényeket a rendszerben részt vevő üzletekben és kávéspohár-automatáknál lehet visszaadni. Egy év alatt egymillió eldobható pohártól szeretnék megkímélni a környezetet.

A MyCoffeeCup néven futó projek tesztelése már folyik az osztrák fővárosban, a helyi önkormányzat támogatásával. Az újítás lényege, hogy az akciót támogató kávézók, pékségek január közepétől eldobható helyett  speciális, többször használatos pohárba töltik ki az elvitelre kért kávékat. A vásárlók, miután megitták a kávéjukat, egy közeli, az akcióban részt vevő üzletben vagy a forgalmas csomópontokon, megállókban elhelyezett myCoffeeCup-automatáknál adhatják vissza. Minden visszaadott pohárért 1 eurós kupont kapnak, amit újabb kávéra vagy egyéb termékekre – süteményre, ásványvízre stb. – válthatnak be. Az üzleteket és az automatákat egy okostelefonos alkalmazás segítségével lehet megtalálni.

A visszaadott poharakat környezetbarát módon tisztítják: olyan mosogatási technológiát fejlesztettek ki, amely során csaknem teljesen nélkülözni tudják az öblítőszereket. A mosó áramfelhasználásának egy részét napenergiával fedezik, a gépek felmelegítéséhez visszacsatolt hőenergiát használnak, az elhasználódott poharakat pedig 100 százalékban újrahasznosítják – építőanyag és különböző gyerekjátékok készülnek belőlük. A speciális, hőálló és formatartó polipropilén poharakat 500-szor lehet elmosni, így Bécsben évente mintegy 84 millió darab egyszer használatos poharat válthatnak ki. Ezzel évi 1344 lucfenyőt lehet megkímélni a kivágástól és mintegy 2500 háztartás éves energiafogyasztásának megfelelő energiát megspórolni.