Bekerítették az iszlamisták fészkét Szíriában

Bekerítették az iszlamisták fészkét Szíriában

Sarakib körbezárása. A piros szín a kormányerők, a zöld szín a lázadók és iszlamisták által ellenőrzött területeket jelöli. A kék színű körök a török megfigyelő állomások elhelyezkedését jelzik.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Végleg bezárult a gyűrű az észak-nyugat-szíriai Sarakib körül, miután a szíriai hadsereg elvágta az utolsó kivezető utat is a városból. Az Idlib tartomány visszafoglalásáért indított hadművelet így hamarosan újabb sikert könyvelhet el, ami után a szíriai iszlamisták és dzsihadisták fellegvára, Idlib városa következhet.

De miért olyan fontos ez a hadművelet? Idlib tartomány még 2012-ben került a Szabad Szíriai Hadsereg (FSA) kezébe, vagyis akkor, amikor még sokan arra számítottak, hogy Bassár el-Aszad és rendszere hónapokon belül megbukik. Ez azonban nem történt meg, ellenben a különböző, sokszor külföldről pénzelt iszlamista alakulatok folyamatosan megerősödtek, így a lázadók erejének gerincét hamarosan az iszlamisták képezték. Így történt ez az ország északnyugati részén lévő Idlib tartományban is, ahol az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet szíriai leányvállalata, az an-Nuszra Front szerzett fontos hídfőállásokat. A 2015 szeptemberében kezdődő orosz beavatkozás után azonban már nem tudtak tovább terjeszkedni ezek az alakulatok, ellenben Aleppó, illetve a dél-Szíriai ellenzéki enklávék visszafoglalása után egyre több olyan iszlamista érkezett a tartományba, akiknek egérutat adott a szíriai kormány.

Az idlibi csata azonban sokáig váratott magára, ami nagyrészt éppen a hullámzó orosz-török kapcsolatok állásának volt köszönhető. Ismert: Ankara a szíriai háború során mindvégig a lázadókat támogatta és támogatja a mai napig, sőt a török hadsereg Idlib tartományban még megfigyelő állomásokat is felállított. Múlt év őszén azonban a szíriai hadsereg offenzívát indított Idlib visszavételéért, így decemberre vissza sikerült foglalni a tartomány második legnagyobb városát, Marát el-Numánt. Ezután a Hama és Aleppó közötti autópálya feletti ellenőrzés került napirendre, ez az akció a jelen pillanatban is folyamatban van. Az idlibi dzsihadistákra azonban jóval nagyobb veszélyt jelent Sarakib elvesztése, ugyanis ezzel a szíriai hadsereget már csak 5 kilométer választja el az iszlamisták fellegvárától, Idlib városától.

Mindeközben sokan amiatt aggódnak, hogy a szíriai harcok miatt újabb menekülthullám érkezhet az országból. Ismert: a Save the Children nemzetközi segélyszervezet a múlt héten közölte, hogy az elmúlt két hónap során csaknem 400 ezren kényszerültek otthonaik elhagyására a szíriai hadműveletek miatt. Szakértők szerint a menekültek előbb vagy utóbb Törökországban köthetnek ki, mivel Damaszkusz szemmel láthatóan arra játszik, hogy kiszorítsa az országból az idlibi lázadókat és iszlamistákat.