Kit illet a jakobinus vezért meggyilkoló forradalmár manifesztuma?

Kit illet a jakobinus vezért meggyilkoló forradalmár manifesztuma?

Jacques-Louis David festménye Marat haláláról (Forrás: snl.no)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Normandia hozzájutott egy aukción Charlotte Corday kiáltványához, az állam viszont máris visszaszerezné azt – derült ki a Le Point cikkéből. Arról a szövegről van szó, amely a Jean-Paul Marat jakobinus vezér elleni 1793-as merényletet magyarázza. A kulturális minisztérium viszont az AFP-nek arról beszélt, hogy a manifesztum az állam tulajdona, és eleve csalással szerezték meg tőle. A minisztérium hozzátette, erről értesítette az aukció napján a kikiáltót is. Amennyiben visszakerülne az államhoz a dokumentum, a kormány képviselői szerint azt persze „jóindulatúan” kölcsönadhatnák Normandiának.

A manifesztumot vasárnap szerezte meg a normandiai régió 270 ezer euróért, közösen Calvados tanácsával és Caen városával. A cél az is, hogy visszakerüljön a normandiai városba a caeni régióból származó történelmi személy szövege. Az Osenat aukciósház egyébként jelezte az AFP-nek, hogy a dokumentumot vasárnap óta elzárva tartja, várva, hogy beérkezzen a kérelem a minisztériumtól. Az örökségvédelemről szóló törvény szerint ugyanis a közarchívumok elévülhetetlen módon jogot formálhatnak bizonyos iratokra, azokért pedig keresetet nyújthatnak be, ha harmadik fél jogtalanul birtokolja őket.

Jean-Paul Marat-t 1793. július 13-án gyilkolták meg. Nem sokkal később elfogták a 24 éves Corsayt, aki szerint Marat eltért a forradalmi eszméktől. Akkorra már a legaljasabbak egyikének tartotta őt. A francia nemeskisasszonyt végül guillotine-nal végezték ki. Manifesztuma rövid időn belül eltűnt, és csak 1834-ben bukkant fel újra. Azóta számos magángyűjtőt megjárt már a háromoldalas dokumentum, amely a Szónoklat a béke és jog francia barátainak címet kapta. 

Charlotte Corday az 1780-as években tanult a caeni Abbaye aux Dames zárdában, annak bezárása pedig már a forradalom mellett találta. A girondisták támogatója maradt, ám a vérmezőn történtek elborzasztották, és egyre inkább úgy gondolta, hogy Marat-nak meg kell bűnhődnie a történtekért. Vásárolt egy kést, majd azt állítva kereste fel a jakobinus vezetőt, hogy informálni akarja őt egyes girondistákról. Elsőre nem jutott be hozzá, de amikor igen, sikerült meggyilkolnia. Azt mondta, megölt egy embert, hogy ezáltal megmentsen százezreket. Robespierre nem sokkal korábban ugyanezt mondta XVI. Lajos francia király kivégzésekor.

Alphonse de Lamartine később Cordaynek ajánlotta Histoire des Girondins című kötetét, a merénylet angyalaként hivatkozva a nőre. Peter Weiss 1964-es színműve, a Jean Paul Marat üldöztetése és meggyilkolása is feldolgozta a történteket. Sőt, Corday alakja még az Assassin’s Creed Unity nevű videójátékban is felbukkant.