EP-választás: már több mint 12 ezren jelezték, hogy külképviseleten szavaznának

EP-választás: már több mint 12 ezren jelezték, hogy külképviseleten szavaznának

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) sajtónyilvános ülésén 2024. május 3-án Szalay Tamás (j4) és Kicsi Zselyke Borbála (j3), a testület kiválasztott tagjai végzik a sorsolást, hogy a június 9-ei európai parlamenti (EP-) választáson a pártok listái milyen sorrendben szerepeljenek a szavazólapon. Szemben Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke, Wiedemann János, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) főosztályvezetője és Sasvári Róbert, az NVB elnöke (b-j). (MTI/Kovács Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két héttel a határidő lejárta előtt már 12 150-en jelezték, hogy az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választásán a 147 külképviselet valamelyikén akarnak voksolni.

Az EP-választáson azok a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok, akik a voksolás napján, június 9-én nem tartózkodnak Magyarországon, az ország 147 külképviseletén – nagykövetségén és konzulátusán – szavazhatnak. Ehhez május 31-én 16 óráig kell kérniük a külképviseleti névjegyzékbe vételüket. A kérelem benyújtható személyesen, kézbesítési meghatalmazott útján vagy elektronikus azonosítást követően elektronikusan a www.valasztas.hu vagy és a www.magyarorszag.hu honlapon.

A külföldön szavazó, magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok kizárólag Magyarország külképviseletein szavazhatnak, levélben nem. A külképviseleteken a magyarországi szavazás napján, helyi idő szerint reggel 6 és este 7 óra között lehet voksolni, kivéve az amerikai kontinens külképviseleteit, mert ott – az időeltolódás miatt – június 8-án, szombaton lesz a szavazás.

A Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldala, a www.valasztas.hu péntek reggeli adatai szerint eddig több mint 12 ezren jelezték, hogy a külképviseletek valamelyikén kívánnak voksolni az EP-választáson. A legtöbben, több mint 1200-an a londonit jelölték meg, de sokan, közel 850-en szavaznának Hágában, majdnem 800-an Brüsszelben, mintegy 550-en Münchenben és Bernben. Közel 470-en szerepelnek a névjegyzékben Stuttgartban és 450-en Berlinben. Bécsben közel 380-an szavaznának. A 2014-es EP-választáson 98 külképviseleten lehetett szavazni, 2019-ben pedig már 134-en. 2019-ben két héttel a voksolás előtt 10 357-en voltak a külképviseleti névjegyzékben, a szavazás napjára ez a szám 20 291-re nőtt.

(MTI)