Biden Putyinhoz hasonlította a Hamászt

Biden Putyinhoz hasonlította a Hamászt

Képünk csak illusztráció! Joe Biden az ENSZ BT előtt tart beszédet (Fotó: POTUS/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egyesült Államok nemzetbiztonsága szempontjából létfontosságú Izrael és Ukrajna sikere, nem hagyhatjuk, hogy a Hamász és Putyin győzzön – mondta Joe Biden amerikai elnök csütörtöki rendkívüli beszédében a Fehér Házban.

Szerdai izraeli látogatása után szólalt meg Biden az Izrael és a Hamász közti konfliktus kapcsán. Beszédében úgy fogalmazott a The Times of Israel szerint, hogy fordulóponthoz érkeztünk a történelemben, és olyan helyzet állt elő, hogy a ma meghozott döntéseink évtizedekre meghatározzák a jövőnket. Amerikai elnökként továbbra is a Hamász fogságába esett amerikai túszok biztonsága a legfontosabb számára, de együttérzését fejezte ki mindazon izraelieknek és palesztinoknak, akik a halottaikat gyászolják. 

Biden Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz hasonlította a Hamászt beszédében: „A Hamász és Putyin különböző fenyegetéseket képviselnek, de mindkettejükben közös, hogy a szomszédos demokrácia teljes megsemmisítését akarják”. Az amerikai elnök leszögezte, hogy nemzetbiztonsági szempontból Izrael és Ukrajna győzelmének biztosítása létfontosságú az Egyesült Államok számára. Egyúttal kijelentette azt is, hogy az izraeli események ellenére továbbra is támogatják Ukrajnát. Mindezek után az amerikaiak támogatását kérte ahhoz a pénzügyi segélycsomaghoz, amit hamarosan benyújt a kongresszusnak. (A várakozások szerint mintegy 100 milliárd dollárnyi segítségről lehet szó.)

Kitért arra is, hogy a két katonai konfliktus látszólag az Egyesült Államoktól távol zajlik, de meghatározóak Amerika nemzetbiztonsága szempontjából. Megfogalmazása szerint a támogatás megadása a két ország számára „okos befektetés, amely jól megtérül Amerika biztonsága szempontjából a következő nemzedékeknek”. „Az a történelmi tanulság, hogy amikor terroristák nem fizetik meg az általuk elkövetett terrorcselekmények, és diktátorok az általuk elkövetett erőszak árát, akkor még több káoszt, halált és pusztítást okoznak” – vélekedett.

Az elnök szerint az Egyesült Államoknak ugyanakkor el kell utasítania a gyűlölet minden formáját, irányuljon az muszlimok, zsidók vagy bárki más ellen. „Ezt teszik a nagy nemzetek, és mi egy nagy nemzet vagyunk.” Végül Biden kijelentette, nem fogja hagyni, hogy a Hamász és Putyin nyerjen a végén.