CNN: Sokkal több lehet a koronavírussal fertőzött, mint amit a hivatalos adatok mutatnak

CNN: Sokkal több lehet a koronavírussal fertőzött, mint amit a hivatalos adatok mutatnak

Fertőtlenítőszert szórnak önkéntesek a kínai Santung tartománybeli Csingtaóban 2020. január 28-án (Fotó: MTI/EPA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy, az Egyesült Királyságból Vuhanba hazatért kínai esetén keresztül mutatja be az amerikai hírtelevízió, hogy miért nem regisztrálnak „sok” fertőzöttet a hatóságok.

A történet szerint a harmincas évei közepén járó Si Mujing három hete utazott haza Vuhanba a kínai holdújév alkalmából, hogy együtt lehessen haldokló édesanyjával életének utolsó heteiben. Sorra betegedtek meg az emberek a kórházban, ahol napjait a betegágy mellett töltötte, de eleinte nem aggódott, mert a hatóságok megnyugtatták, ellenőrzés alatt tartják a koronavírus terjedését. Mostanra azonban bebizonyosodott számára, hogy erről szó sincs, sőt. Már két héttel ezelőtt félrehívta egy orvos, és elmondta, súlyosbodik a helyzet, ezért mindenkinek maszkot kell viselni. Ekkor már olyan tömegben hozták be a fertőzötteket a kórházba, hogy minden rákos beteget, így édesanyját is átköltöztették az épület egy félreeső és lerobbant szárnyába, hogy az intenzív ápolást igénylő koronavírusos betegek számára ágyakat szabadítsanak fel.

Január utolsó vasárnapjára pedig magát Si Mujingot is megtámadta a koronavírus, a láz, az egyéb tünetek egyértelműen erre utaltak. Az orvosok által elvégzett három különböző vizsgálat is ezt mutatta ki, vagyis az orrból vett váladék, a CT-s tüdővizsgálat és a vérvétel eredménye egyaránt fertőzöttségre utalt, mégis csak fertőzésgyanúsként tartják nyilván, mert egy negyedik vizsgálatot – valószínűleg eszközhiány miatt – nem tudtak rajta végrehajtani. Vagyis jelen állás szerint csak azokat tekintik fertőzöttnek, és kerülnek bele a hivatalos statisztikába, akin ez a negyedik vizsgálat is igazolja a betegséget.

Koronavírus gyanújával vizsgálnak valakit Magyarországon | Magyar Hang

Egy másik, szintén a CNN-nek nyilatkozó, neve elhallgatását kérő beteg ugyanerről számolt be. Kisfiával együtt elvégeztek rajtuk több vizsgálatot, de nem közölték, hogy megkapták-e betegséget, s ezért a kórházba sem vették fel őket. Hogy ők is valóban betegek, annak nagy az esélye, mert férjét és szüleiket már fertőzöttként tartják nyilván. A helyiek szerint több száz hasonló eset van, aki jó eséllyel beteg, hivatalosan mégsem tartják őket fertőzöttnek.

Az amerikai hírtelevíziónak egy helyi orvos is nyilatkozott, aki elmondta, az ötszáz kórházi dolgozó közül harmincan már biztosan betegek, illetve hogy teljesítőképességük határára értek: Emellett nincs elég védőöltözet, ezért a műszak végén fertőtlenítik azokat, s másnap ismét abban dolgoznak. Arról is beszélt, hogy kevés az ágy és eszköz, ezért sok beteget nem tudnak felvenni a kórházba. S ez a jól ellátott Vuhanra igaz, a vidéki területeken ennél sokkal rosszabb a helyzet.

Eközben a South China Morning Post a kínai népegészségügyi szolgálat (National Health Commission) és egyéb források adataira hivatkozva azt írja, hogy Kínában rekordmagasságot ért el a halálesetek száma azzal, hogy a hatóságok újabb 43 halottról – közülük 42 a fertőzés gócpontjaként számon tartott Hupej tartományban – számoltak be, s ezzel a koronavírus áldozatainak száma elérte a 213-at. De a fertőzöttek száma is jelentősen emelkedett, egy nap alatt 2073 új esetet regisztráltak hivatalosan. Így Kínában már 9783 fertőzöttet tartanak számon, a világban pedig összesen 9909-et. A cikkben arról is írnak, hogy kínai szakértők arra hívták fel a figyelmet, akik kigyógyultak a betegségből, azok sem lesznek automatikusan védettek az újabb fertőzés ellen, bármikor visszakaphatják a vírust, s megbetegedhetnek. Can Csingjüan, a Kínai-Japán Barátság Kórház fertőző betegségek részlegének vezetője ennek kapcsán elmondta, a betegségből felgyógyultak szervezete ugyan kitermelte az antitesteket, de azok nem maradnak meg sokáig, ezért esély van az újabb fertőzésre. 

Meggyógyulsz magadtól, vagy meghalsz anélkül, hogy orvos látna - veszélyben a kínai vidék? | Magyar Hang

A fertőzés ellen maszkkal is lehet védekezni, de nem akármilyennel. Egy belvárosi patikában járt kollégánknak a patikus elmondta, az egyszerű, legolcsóbb orvosi maszk nem véd, legfeljebb az influenza ellen, aki igazi védelmet akar, annak profi, a kerékpáros és  barkácsboltokban kapható drágább maszkot kell venni, mert ezek szűrik ki nagy biztonsággal a beszívott a levegőből a legkülönbözőbb vírusokat.