„Csak nézhetjük a gyilkosokat, akik az orosz oldalról gyilkolnak bennünket”

„Csak nézhetjük a gyilkosokat, akik az orosz oldalról gyilkolnak bennünket”

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök sajtóértekezletet tart az északi biztonsági és védelmi csúcstalálkozón Stockholmban 2024. május 31-én (Fotó: MTI/AP/TT Hírügynökség/Fredrik Sandberg)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint az orosz hadvezetés „nevet” az ukránokon, amiért a korlátozások miatt nem tudják bevetni a nyugati fegyvereket orosz területeken lévő célpontok ellen.

Zelenszkij a brit The Guardiannek adott, szombaton megjelent interjúban úgy fogalmazott: a békében élő nyugati országoknak „más prioritásaik” vannak, és „érthető módon nem osztják” Ukrajna sürgető egzisztenciális meggondolásait. Az elnök szerint Oroszország az Ukrajnának szánt nyugati fegyverszállításoknál gyorsabban pótolja hadseregének fegyverveszteségét. Zelenszkij bírálta, hogy a nyugati országok korlátozzák az általuk szállított fegyverek oroszországi bevetését. „Teljesen logikátlan, hogy bár vannak nyugati fegyvereink, de csak nézhetjük a gyilkosokat, a terroristákat, akik az orosz oldalról gyilkolnak bennünket. Azt hiszem, néha még nevetnek is ezen a helyzeten, mert tudják, hogy látjuk őket, de nem tudjuk őket elérni” – fogalmazott az ukrán államfő.

A The Guardian felidézi, hogy Joe Biden amerikai elnök röviddel az interjú elkészítése után valamelyest enyhítette az amerikai fegyverek oroszországi bevetésének tilalmát, de ez csak a Harkiv környéki határterületekre vonatkozik, az orosz területek elleni mélységi csapásmérés tilalma változatlanul érvényes. Zelenszkij az interjúban kijelentette: az ellenkező értelmű hírekkel szemben Nagy-Britannia sem adott „száz százalékos hozzájárulást” ahhoz, hogy Ukrajna orosz területeken lévő célpontok ellen használhassa a brit fegyvereket. Az ukrán elnök szerint „a Fehér Ház köntörfalazása emberéletekbe került”.

Hozzátette: továbbra sem érkezik elégséges mennyiségű amerikai fegyverzet ahhoz, hogy újabb ukrán dandárokat lehessen felszerelni az északkeleti országrészben előrenyomuló orosz alakulatok visszaszorítására. Zelenszkij hangsúlyozta ugyanakkor, hogy „senki nem vádol senkit, ott tartunk, ahol tartunk, harcolunk, és mindennap meg kell találnunk a kiutat az adott helyzetből”.

(MTI)