Erdogan: „Terrorszagot” érezni a délutáni robbantás kapcsán

Erdogan: „Terrorszagot” érezni a délutáni robbantás kapcsán

Rendőrök és mentőalakulatok tagjai dolgoznak a robbanás helyszínén Isztambul népszerű sétálóutcájában, az Istiklalon 2022. november 13-án (Fotó: MTI/AP/Francisco Seco)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Aljas támadásnak minősítette Recep Tayyip Erdogan vasárnap esti sajtótájékoztatóján a délutáni véres isztambuli robbantást, amelynek információi szerint hat halottja és 53 sebesültje van. A török elnök felszólalásában nyomatékosította, hogy előkerítik és méltó módon megbüntetik a támadás elkövetőit.

Az államfő hangsúlyozta, hogy talán nem lenne helyes egyértelműen terrorcselekménynek nevezni a történteket, de – mint fogalmazott –  terrorszagot” éreznek. – Törökországot és a török népet, ahogy eddig, úgy ezután sem lehet terrorizmussal rabul ejteni – szögezte le. 

Egyúttal közölte azt is, hogy az első vizsgálatok szerint egy nő szerepet játszott a robbantásban.

Isztambul népszerű sétálóutcájában, az Istiklalon közép-európai idő szerint 14.20 óra körül történt robbanás. A történteket követően nagyszámú rendőr-, mentő- és tűzoltóegység érkezett a helyszínre, a sérülteket kórházba szállították, a biztonsági szervek pedig lezárták a sétálóutcát a forgalom elől. A levegőben helikopter köröz. Az esettel kapcsolatban a hatóságok átmeneti hírzárlatot rendeltek el, az isztambuli főügyészség pedig nyomozást indított. NTV török hírtelevízió úgy tudja, hogy Süleyman Soylu belügyminiszter és Bekir Bozdag igazságügyminiszter is Isztambulba tart.

Törökország 2015 és 2017 között számos véres terrortámadás helyszíne volt. A merényleteket túlnyomó többségében az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezet vagy a Délkelet-Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt terrorszervezet hajtotta végre. A pokolgépes támadásokban több százan vesztették életüket.

(MTI)