Európában és az Egyesült Államokban több helyen is tüntettek a korlátozások ellen

Európában és az Egyesült Államokban több helyen is tüntettek a korlátozások ellen

Gretchen Whitmer kormányzó ellen tüntetnek a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedésekkel elégedetlen emberek Michigan állam törvényhozásának épülete előtt Lansingban 2020. április 15-én (Fotó: MTI/AP/Paul Sancya)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több ezren tüntettek szombaton Stuttgartban, tiltakozva a koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott hatósági korlátozó intézkedések ellen, illetve a fővárosban, Berlinben is tartottak jóval kisebb létszámú demonstrációt – írja az MTI.

Stuttgartban a tüntetést kezdeményező Michael Ballweg IT-vállalkozó szerint ötezer ember demonstrált, míg az egy héttel ezelőtti, ugyancsak pártoktól független tüntetésen még csak alig néhány százan jelentek meg. A rendőrség nem adott becslést a résztvevők számáról, de közölte, hogy a gyűlés incidensek nélkül ért véget, és a demonstrálók többé-kevésbé tartották egymástól azt a távolságot, amelyet előírnak a járvány idején érvényes szabályok.

Ballweg azt mondta, a tüntetést szervező Querdenken mozgalom követeli az alapvető jogok, a gyülekezés- és vallásszabadság helyreállítását. A helyi hatóságok ugyan megtiltották a mozgalomnak a tüntetést, a német alkotmánybíróság azonban felülbírálta a döntést.

Berlinben a rendőrség szerint mintegy 300 embert tüntetett a Mitte kerületében lévő Rosa-Luxemburg-Platzon azt követően, hogy május elsején 30 különböző tüntetésre került sor a német fővárosban. A rendőrség szombaton csak két, egyenként 20 fős rendezvényt engedélyezett, és negyedórával a tüntetés kezdete előtt figyelmeztette az oda igyekvőket a Twitteren, hogy a helyszín már „megtelt”. A járvány idején Berlinben legfeljebb 20 fős összejövetelek engedélyezettek, hétfőtől pedig enyhül a szigor, már 50 fős rendezvényeket is lehet tartani.

Eközben a hazánkkal szomszédos Szlovéniában is fittyet hánytak a kijárási és gyülekezési korlátozásokra. Ljubljanában péntek este 3500-an tüntettek a kormány és az általa hozott intézkedések ellen. A közösségi oldalakon szerveződött demonstráció résztvevői kerékpárokkal és gyalogosan köröztek a parlament épülete előtt, és a kormány lemondását követelték. Aleksandra Golec, a ljubljanai rendőrség szóvivője a szlovén hírügynökségnek úgy nyilatkozott: a tüntetés nem volt bejelentve és a szervezők sem ismertek. A rendőrség szabálysértés és bűncselekmény gyanúja miatt nyomozást indított. A szlovén sajtó arról írt: a demonstrálók közül többen viseltek szájmaszkot, de sokan nem tartották be a közösségi távolságtartás szabályait.

De az Egyesült Államokban is elegük van sokaknak a bezártságból. Michigan fővárosában, Lansingben, a törvényhozás épülete előtt fegyveres tüntetők követelték a koronavírus miatti szigorítások teljes feloldását, és közülük több álarcos behatolt a kongresszus épületébe. Tüntettek a szigor ellen a dél-kaliforniai vidékeken is, elsősorban a tengerparti strandok újranyitásáért. Gavin Newsom, kaliforniai kormányzó azonban hajthatatlan: lovas rendőrök vigyázzák a kaliforniai strandokat. A floridai Miamiban is a tengerparti részek megnyitásáért tüntettek. Ron DeSantis, floridai kormányzó ugyan az állam mindennapi életének fokozatos újraindításáról döntött, de ez alól kivétel Miami és környéke, mert ott a legtöbb a diagnosztizált fertőzött.