Felfüggesztettre ítélték Orbán egykori osztrák „barátját”, de ez csak az első per

Felfüggesztettre ítélték Orbán egykori osztrák „barátját”, de ez csak az első per

Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Heinz-Christian Strache osztrák alkancellárt a Karmelita kolostorban 2019. május 6-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Korrupcióban bűnösnek találta a bíróság Heinz-Christian Strachét, a szélső jobboldali osztrák Szabadság párt (FPÖ) volt elnökét elsőfokú ítéletében, és 15 hónapos felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte – írja a Deutsche Welle angol nyelvű kiadása.

A portál szerint az Ibiza-botrányról elhíresült politikus ügyében a bíróság bizonyítottnak látta, hogy az egykori alkancellár adományokat fogadott el pártja nevében, és ennek fejében támogatott egy olyan törvénymódosítást, amely kedvező helyzetbe hozta a pénzt ajánló vállalkozó egyik privát klinikáját. Az adományok kétezertől tízezer euróig terjedtek.

A politikus tagadta, hogy törvénytelenül járt volna el, mert szerint indokolatlanul került hátrányba a régi barátja, Walter Grubmüller tulajdonában lévő magánklinika, illetve azt állította, hogy a pártadománynak semmi köze a törvénymódosításhoz. Az ügyészek ezzel szemben úgy érveltek, hogy az adomány fejében vásárolta meg a klinika a törvénymódosítást, amely szerint a klinika az orvosi kezelés költségeit az osztrák egészségbiztosításra terhelhette. A bíróság Grubmüllert egy év börtönbüntetésre ítélte, mindketten fellebbezhethetnek.

A bíróság vizsgálta Strache állítólagos Korfu szigeti üdülését is, amelyet szintén Grubmüller finanszírozott. A pártelnök tagadta, hogy a szigetre utazott volna, miután alkancellár lett.

A mostani bírósági döntésre azt követően került sor, hogy Strachéról a 2019-es uniós választást megelőzően egy leleplező videófelvétel jelent meg, amelyen az egykori pártelnök Ibizán egy állítólagos orosz oligarcha unokahúgának az FPÖ 2017-es választási kampányának támogatása fejében közbeszerzési munkákat ígér. A botrány kitörését kővetően Strache minden tisztségéről lemondott.

A felvétel nyilvánosságra kerülését követően szerteágazó vizsgálat indult a pártfinanszírozás körül szabálytalanságok felderítése céljából. A mostani tárgyalás csak az egyik abban a sorban, amelyben más törvénysértéssel is vádolják az egykori pártelnököt.