Halálra ítélték a volt kínai igazságügyi minisztert

Halálra ítélték a volt kínai igazságügyi minisztert

Előadók a vörös lobogó körül a Kínai Kommunista Párt alapítása 100. évfordulóján Pekingben (Fotó: REUTERS/THOMAS PETER)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kenőpénz elfogadására és bűnözők segítésére hivatkozva halálra ítélték Fu Cseng-hua volt kínai igazságügyi minisztert – számolt be róla a kínai állami televízió alapján az MTI. Az ítélet végrehajtását ugyanakkor két évre felfüggesztették.

Fu a közlés szerint bűnösnek vallotta magát abban, hogy visszaélt hatalmával, valamint abban is, hogy 2005 és 2021 között a főváros rendőri vezetőjeként segített bátyjának és másoknak „bűnös tevékenységük elleplezésében”. Ezért cserébe vagyontárgyakat és pénzt fogadott el 117 millió jüan (6,8 milliárd forint) értékben a China Daily című állami lap szerint. Azt ugyanakkor a csütörtöki hírek, illetve a korábbi jelentések sem közölték, hogy milyen bűncselekmények elkövetésével vádolták a volt miniszter testvérét, Fu Vej-huát.

A felfüggesztett halálbüntetést hosszú börtönbüntetésre szokták változtatni, ha arra jutnak, hogy az elítélt megváltozott. Fu esetében, ha nem is végzik végül ki, leginkább csak életfogytiglani büntetés jöhet szóba, feltételes szabadlábra helyezés lehetősége nélkül.