Háttal Európának – Magyarországról Brüsszelben

Háttal Európának – Magyarországról Brüsszelben

Háttal Európának (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Háttal Európának címmel 84 oldalon mintegy harminc független magyar kutató foglalta össze gondolatait „a kultúra, az oktatás, a tudomány és a média leépítése” kapcsán. A jelentés a 2010 és 2019 között Magyarországon történt eseményeket és folyamatokat ábrázolja, s a szerzők célja volt az is, hogy az európai közvéleménnyel is megismertessék gondolataikat.

Brüsszelben, az Európai Parlamentben konferenciát rendeztek, amely előtt Gács Anna, az Oktatói Hálózat képviseletében a Magyar Hang kérdésére elmondta, hogy bár jelentések készültek Magyarországról, de ez a dokumentum folyamatában mutatja be az Orbán-rendszer támadását a kritikus gondolkozás ellen, amelyben kirajzolódik a minden területen tapasztalható, egy irányba mutató tendencia. Aggasztónak nevezte azokat az átalakítási törekvéseket, amelyek a hatékony esélyegyenlőség, a kulturális sokféleség, az intellektuális függetlenség és megalapozott döntésekhez hozzásegítő média függetlensége ellen irányulnak. – Ez masszív centralizáció, amelynek célja, az állami hatalmat kiterjesszék – mutatott rá, hozzátéve, hogy ezek részben uniós pénzből történnek, ezért is fontos, hogy az európai döntéshozók is összefüggéseikben lássák az eseményeket.

Megint korruptabb lett egy kicsit Magyarország a Transparancy felmérése szerint | Magyar Hang

A kiadvány készítésében politikusok semmilyen módon nem vettek részt – emelte ki a bemutató kapcsán Ujhelyi István, MSZP-s EP-képviselő, aki a jelentés egy példányát az Európai Néppárt jövő heti találkozóján személyesen szeretné átadni Donald Tusknak, a Fidesz esetleges kizárásáról vitázó Néppárt elnökének.

A rendezvényen Rónai Sándor, a Demokratikus Koalíció képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy olyan környezet van ma a magyar oktatásban, amely skatulyába akarja zárni a gyerekeket, nem csoda, ha egyre többen menekülnek el és külföldön tanulnak. Cseh Katalin, momentumos európai parlamenti képviselő pedig arról beszélt, fontos, hogy legyenek ehhez a kiadványhoz hasonló hiteles források, mert ezek lesznek a hivatkozási alapjai az Európai Bizottság által tervezett új jogállamisági ellenőrző mechanizmusnak.