Hivatalosan is kilép az Egészségügyi Világszervezetből az Egyesült Államok

Hivatalosan is kilép az Egészségügyi Világszervezetből az Egyesült Államok

Donald Trump amerikai elnök nyilatkozik a washingtoni Fehér Ház déli kertjében (Fotó: MTI/EPA/CNP POOL/Stefani Reynolds)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Míg Amerikában napról-napra egyre több embert fertőz meg az új típusú koronavírus, az Egyesült Államok elnöki hivatala hivatalosan is eljuttatta az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) a kilépést bejelentő levelet.

Mintegy hárommillió a hivatalosan fertőzöttek száma az Egyesült Államokban, és számos államban egyre több kórház jutott el kapacitásának maximumáig (így Florida államban már közel 50 kórházban fogytak el az intenzív ágyak a Reuters beszámolója szerint, illetve az Arizona állambeli Tucson városából a súlyosabb eseteket már Phoenixbe szállítják át). Olybá tűnik, mintha Donald Trump lemondott volna a járvány megfékezésének akár csak a lehetőségéről is: az egyik legutóbbi beszédében szóba se hozta az országot egyre jobban megfertőző vírust, inkább politikai ellenfeleire koncentrált.

A járvány okozta krízishelyzetek kezelésében látványosan csődöt mondó elnök kezdetben el sem ismerte, hogy a vírus veszélyes lehet, a demokraták hoax-ának nevezte, ellentmondó nyilatkozatokat tett, végül a helyzet megoldását a különböző tagállamok kormányzóira hagyta. Még a helyi „operatív törzs” napi sajtótájékoztatóit is lemondta, amikor a felmérések azt hozták ki, hogy a járványügyi központ vezetőjét, dr. Anthony Faucit tartja a közvélemény a legmegbízhatóbb forrásnak vírusügyben, és őt magát a legkevésbé megbízhatónak.

Az elnök azóta is megpróbálta áthárítani a felelősséget másokra, így elsősorban Kínára és az Egészségügyi Világszervezetre, mondván, hogy eltitkolták a vírus veszélyességét azzal, hogy későn és hiányosan tájékoztatták a világ közvéleményét és a többi államot. Trump már május végén bejelentette, hogy megszakítja a kapcsolatokat a világszervezettel, sőt, szerinte a WHO segített a kínai államnak az adatok eltitkolásában vagy meghamisításában.

A formális kilépésről szóló levelet az elnöki hivatal tegnap, azaz július 6-án küldte el a WHO-nak, ám erről a kongresszus házait csak ma tájékoztatta. Ez azt jelenti, hogy az Egyesült Államok egy év múlva tud hivatalosan is kilépni. Egyelőre nem világos, hogy az elnök kongresszusi jóváhagyás nélkül ezt megteheti-e. Az biztos, hogy az alsóházban a demokraták vannak többségben, akik ellenzik a kilépést vagy akár csak a befizetendő összegek csökkentését.

Donald Trump elnöksége alatt az Egyesült Államok több nemzetközi szervezetben is csökkentette jelenlétét, vagy mondott fel több, az elnök által előnytelennek ítélt szerződést. Az biztos, hogy Kína már most növelte az érdekeltségét a WHO-ban, áprilisban több millió dollárral támogatta a szervezetet, gyakorlatilag „befolyást vásárolva”. Míg az Egyesült Államok kritizálta a WHO tevékenységét, addig a kínai állam dicsérte a szervezet „pártatlanságát és tudományos megalapozottságú” munkáját. Jelenleg az Egyesült Államok a világszervezet legnagyobb finanszírozója, Kína a második legnagyobb befizető, míg a magánfelajánlások közül a Bill és Melinda Gates Alapítvány biztosítja a működéshez a legnagyobb összeget.