„Hölgyem ön szeretne háborút?” – magyar kommentelők árasztották el az ukrán miniszterelnök-helyettes oldalát

„Hölgyem ön szeretne háborút?” – magyar kommentelők árasztották el az ukrán miniszterelnök-helyettes oldalát

Fotó: Ірина Верещук/Facebook

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elárasztották a magyar kommentelők Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes Facebook-oldalát azt követően, hogy erőteljesen bírálta a magyar vezetés Oroszországhoz fűződő viszonyát. A politikus szerint ahogy Magyarország most eljár, az még annál is rosszabb, mint ahogy egyes szovjet szatellitállamok viselkedtek. Kellemetlen meglepetésként sorolta, hogy az ország nem támogatja a szankciókat, nem szállít fegyvereket, nem engedi át más államok szállítmányait. Egy kicsi kell már csak ahhoz, hogy Magyarország álláspontja oroszpárti legyen, vélekedett. „Mi ez? Némi olcsó orosz gázért? Vagy a mi Kárpátaljánkat szeretnétek?” Majd feltette a kérdést, a magyar emberek tényleg arra a szerepre vágynak-e, hogy megpróbálják hátbaszúrni Ukrajnát egy ilyen nehéz időben.

Az ezekben a hetekben a háború miatt az egész világ által figyelt Facebook-oldalon megjelent poszt nagy vihart kavart, elárasztották dühös magyar kommentelők, részben magyarul reagálva. Elsőként viszont a Master-Bud kereskedelmi igazgatója, Tompa Tibor szólt hozzá, biztosítva a politikust, hogy a Kárpátalján élő magyarok abszolút Ukrajna területi egysége mellett állnak. Szóba hozta azt is, hogy mindemellett hálásak Magyarországnak, amiért befogadták az ukrajnai menekülteket, humanitárius segítséget nyújtanak nekik. Erre reagált Verescsuk is, köszönetet mondva neki és a többi magyar embernek, akik támogatják őket. 

Más hozzászólók viszont nem voltak ilyen boldogok. Egyikük például rákérdezett: „Uram, hol volt, amikor új ukrán törvények nehezítették a magyaroknak a életet???!!! Mit írt ehez a Irina??? Nyelvtörvény?” Tompa ugyanakkor úgy vélte, az teljesen más lapra tartozik, és ő egyébként is sokat vitázott annak idején az oktatási- és nyelvtörvényről.

Mások sajátos történelmi elképzeléseiket fejtették ki a kommentmezőben. Így például az a hozzászóló is, aki közölte: „Kárpátalja sohasem volt része semmilyen Ukrajnának, mint amióta Sztálin odaajándékozta a Lenin létrehozta Ukrajnának. Mint történelmi ország sohasem nem létezett! Ha maga Ukránnak érzi magát, hát vonuljon a kárpátokon túlra!” És volt, aki még lényegre törőbben fogalmazta meg kérdését: „Hölgyem ön szeretne háborút???? Vagy talán a Márki Zay-i val szimpatizal????? Beteg egy világban élünk!!!!! Egy a lényeg Magyarok nem akarnak háborút!” Más ezt írta: „Nem sokára rendet raknak az oroszok nálatok! Vége a diszkriminációnak !! És nem fogsz ugatni Magyarországra.!!!” Volt olyan is, aki angolul írta neki, hogy „nazi bitch”.

A háborúról szóló híreinket itt olvashatja!