Hongkong: visszavonták a kiadatási törvényjavaslatot

Hongkong: visszavonták a kiadatási törvényjavaslatot

Hongkongi tüntetők a kiadatási törvény visszavonását követelik 2019. június 17-én (Fotó: Reuters/Athit Perawongmetha)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy ötperces TV-nyilatkozatban visszavonta Carrie Lam hongkongi kormányzó azt a kiadatási törvényjavaslatot, ami miatt hosszú idők óta tüntetések zajlanak a városállamban. A javaslat szerint Hongkong a bűnügyi eljárás során a gyanúsítottakat kiadhatták volna Kínának, és ez vonatkozott volna a politikai foglyokra.

Személyes találkozót akar Trump a kínai elnöktől Hongkong ügyében | Magyar Hang

Donald Trump amerikai elnök Twitter-üzenetében személyes találkozót javasolt Hszi Csin-ping kínai elnöknek Hongkonggal kapcsolatban, egyúttal az alakuló amerikai-kínai kereskedelmi megállapodás feltételéül szabta, hogy humánus módon kell kezelni a kialakult helyzetet. Hongkongban kilenc hete komoly tömegdemonstrációk kezdődtek a tervezett, majd a tüntetések láttán felfüggesztett kiadatási törvény miatt, amelynek szövegezése akár lehetővé tehetné, hogy Hongkong szökevényeket - köztük esetleg politikai menekülteket - adjon ki Tajvan mellett Kínának.

A javaslatot korábban felfüggesztette Lam, ám a tüntetők a visszavonását követelték. A Guardian megjegyzi, hogy a tüntetéshullám már korábban is a demokrácia általános állapotáról, illetve Hongkong szuverenitásáról szól, úgyhogy a tüntetők már korábban is azt követelték, Lam mondjon le, illetve ha a demonstrálókkal szembeni rendőrségi akciókat kivizsgálnák.

Kína érzékenyen reagált a demonstrációkra, pár hete már műholdfelvételeken látszott, hogy a Hongkonggal határos Sencsenbe harckocsik érkeztek, vélhetően nyomásgyakorlás céljából, noha a kínai állami média tudósítása szerint csupán gyakorlatozni érkezett a hadsereg a határra és a megerősített katonai jelenlétnek nincs köze a hongkongi tüntetésekhez.