Izrael Iránt okolja a Netanjahu-rezidencia elleni támadásért

Izrael Iránt okolja a Netanjahu-rezidencia elleni támadásért

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és Antony Blinken amerikai külügyminiszter (Fotó: MTI/EPA/Pool/Menahem Kahana)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miután Libanon területéről dróntámadás érte Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök egyik rezidenciáját, Izrael több politikusa is azt ígéri, hogy Irán megfizet a támadásért. A Times of Israel cikke szerint a támadást, amelyben senki nem sérült meg, minden bizonnyal a libanoni Hezbollah indította, maga Irán tagadta, hogy köze lenne a három támadó drón október 19-i kilövéséhez. Az izraeli politikusok azonban szombat óta határozottan Iránt okolják az akcióért, és rendre arról beszélnek, hogy Teherán nagy árat fog fizetni a dróntámadásért. A három támadó drónból a légvédelem kettőt elfogott, de a harmadik felrobbant a tengerparti Caesarea városban, amely luxusvilláiról és római romjairól is ismert.

Az okozott kár mértékéről nincsenek információk, de úgy tudni, hogy a házat találat érte és az épület felületi sérüléseket szenvedett. Netanjahu maga azt nyilatkozta, hogy „az iráni ügynökök, akik ma megpróbáltak meggyilkolni engem és a feleségemet, súlyos hibát követtek el”. Az izraeli sajtó arról is írt, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter kedden Izraelbe látogathat. Izrael a merénylet megtorlásaként több fronton támadott.

A Sky News cikke szerint Izrael csapást mér a Hezbollah hírszerzési központjára és újabb ellenséges parancsnokokat likvidált, illetve próbál a jövőben is kiiktatni.

Címkék: Izrael, Irán, Netanjahu