Izrael megelőző támadást indított Libanonban

Izrael megelőző támadást indított Libanonban

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő (Fotó: Izraeli kormányfői hivatal/X)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megelőző támadást indított helyi idő szerint vasárnap hajnali ötkor az izraeli hadsereg (IDF) Dél-Libanonban. A válaszcsapás sem maradt el a libanoni síita Hezbollah részéről. A terrorszervezet több mint háromszázhúsz lövedékkel vette célba Izrael északi felét az MTI tudósítója szerint. A Hezbollah ezzel kívánta megtorolni Fuad Sukr július 30-ai, bejrúti meggyilkolását is. A terrorszervezet egyben azzal fenyegetőzött, ez bosszújának csupán az első hulláma.

Vasárnap reggel össze is hívták Izraelben a biztonságpolitikai kabinetet, a következő két napra pedig rendkívüli helyzetet hirdettek Tel-Aviv környékétől északra. A katonai szóvivő közlése szerint korlátozzák a gyülekezést, zárt helyeken pedig legfeljebb háromszázan lehetnek együtt. Galileában és a Golán-fennsíkon kötelező az óvóhelyek közelében tartózkodni.

A Hezbollah tervezett támadását fél órával a kezdet előtt több mint száz izraeli katonai repülőgép akadályozta meg – jelentette közben az izraeli katonai rádió. A Jediót Ahronót honlapja, az Ynet szerint Tel-Aviv térségében, többek között a Ben Gurion reptérre akartak stratégiai csapást mérni. A vadászgépek több ezer rakétaütegre mértek csapást Libanonban.

Jiszráel Kac külügyminiszter levelet intézett több ország külügyminiszteréhez, Izrael támogatását kérve tőlük a Hezbollahhal, Iránnal és az általuk támogatott milíciákkal szemben. Kac leszögezte azt is, az izraeli hadsereg csak azután mért csapást a Hezbollahra, hogy azonosította az Izrael ellen tervezett nagyszabású rakéta- és dróntámadást.