Azzal vádolják az iráni Forradalmi Gárdát, hogy elfoglalt egy izraeli kötődésű teherhajót

Azzal vádolják az iráni Forradalmi Gárdát, hogy elfoglalt egy izraeli kötődésű teherhajót

Videó az iráni gárdisták feltételezhető tengeri rajtaütéséről (Forrás: YouTube/CTSY: Krassenstein)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Azzal vádolják az iráni Forradalmi Gárdát, hogy az egyik speciális egysége egy izraeli illetékességű teherhajót foglalt el a Hormuzi szorosban – adta hírül a BBC. Az MSC Aries nevű konténerszállító az Egyesült Arab Emírségek partjaitól mintegy 80 kilométerre haladt, amikor az iráni katonák állítólag lecsaptak rá. Az MSC Aries portugál zászló alatt fut, de egy izraeli milliárdos, Ejál Ofer érdekeltségébe tartozik. Információk szerint a hajón 25 fős személyzet utazott, amikor rajta ütöttek. Egy internetre felkerült videó tanulsága szerint az iráni gárdisták egy helikopterrel ereszkedtek le a teherhajóra. Az MSC Aries rádiójele ezt követően eltűnt a radarról. Az eseményeket a hivatalos iráni állami hírügynökség, az Irna megerősítette. Hivatalos teheráni komment vagy reakció ugyanakkor ez idáig nem érkezett. Feltételezések szerint a hajót iráni vizekre kormányozzák. A brit tengeri kereskedelmi ügynökség beszámolója ugyanakkor azt állítja, a hajót a helyi, emírségek béli hatóságok szállták meg.

Az ügy előzménye, hogy április elején izraeli légicsapás érte Irán damaszkuszi nagykövetségét, a támadásban a Forradalmi Gárda két magas rangú tisztségviselője is elhunyt. Izrael akkor azt közölte, Iránnak viselnie kell a következményeit annak, hogy destabilitást kelt a térségben. Teherán az egyik legaktívabb szponzora a Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamász szervezetnek, amely tavaly október 7-i támadássorozatával háborút kezdeményezett Izraellel. Ugyancsak Irán régiós „öklének” számít az Izraeltől északra, Libanonban működő Hezbollah is, amely eddig csak ímmel-ámmal támadta a zsidó államot, amelynek nem kellett kétfrontos háborúra berendezkednie, miután szárazföldi hadműveletet kezdett a Hamásszal szemben a Gázai övezetben.

Nem sokkal korábban egyébként az amerikai elnök, Joe Biden figyelmeztetett egy iráni válaszcsapás lehetőségére. A feszült helyzetre tekintettel a holland KLM légitársaság már jelezte, gépeik nem repülnek el Irán felett, elkerülik az iszlám köztársaságnak is nevezett ország légterét.

Az elérhető adatok szerint a legújabb palesztin-izraeli háborúban eddig közel 34 ezer palesztin vesztette életét – akik 90 százaléka civil, a sérültek száma pedig lassan megközelíti a 80 ezret. A másik oldalon, az izraeliek mintegy 1600 embert vesztettek, míg 10 és félezren megsebesültek.