Jön az AstraZeneca antitestkészítménye, a cég szerint hatékony a vírus ellen

Jön az AstraZeneca antitestkészítménye, a cég szerint hatékony a vírus ellen

A 2020. szeptember 9-én közreadott képen az AstraZeneca brit székhelyű gyógyszergyártó vállalat székháza Sydney-ben 2020. augusztus 19-én. A Stat News amerikai egészségügyi hírpotál szerint egy ritka és súlyos gyulladásos gerincbetegség tüneteit mutatta az a nő az Egyesült Királyságban, aki miatt az AstraZeneca brit-svéd tulajdonban lévő gyógyszergyár korábban felfüggesztette koronavírus elleni vakcinájának tesztelését.
MTI/AAP/Dan Himbrechts

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jóváhagyta az Egyesült Államok gyógyszerhatósága (FDA) az AstraZeneca Evusheld nevű antitestkészítményét – jelentette be közleményében a cég. Az előzetes vizsgálati eredményekre hivatkozva azt írják, már egyszeri adag hatékony védelmet biztosít azoknak, akiknél az oltás nem jelentett megoldást.

Az első szállítmányok nemsokára elérhetővé válnak, az FDA sürgősségi felhasználásra adott engedélyt. Olyanok kaphatják meg a tixagevimabból és cilgavimabból álló kombinációt, akik 12 évesnél idősebbek, 40 kilogramm vagy annál nagyobb testtömegűek, egészségi állapotuk vagy az immunrendszert befolyásoló gyógyszeres kezelés miatt pedig közepesen súlyos vagy súlyos immunhiány áll fenn. Továbbá azok számára is, akiknél a védőoltás ellenére nem alakult ki megfelelő immunválasz, illetve akik számára a védőoltás nem javasolt. Koronavírusos fertőzöttek nem kaphatják meg a készítményt, továbbá olyanok sem, akik a közelmúltban érintkeztek fertőzött személlyel.

Az Evusheld két hosszú hatású, módosított monoklonális antitest kombinációja, eddig az egyetlen ilyen típusú készítmény, amit az Egyesült Államok gyógyszerhatósága engedélyezett egy alkalommal izomba beadott injekció formájában.

Világszerte a népesség kb. 2 százaléka a vakcinák felvétele ellenére fokozott kockázatnak van kitéve, mert nem alakul ki bennük a megfelelő immunválasz. Ez Magyarországon több ezer embert jelent. Köztük vannak a különböző rosszindulatú vérképzőszervi betegséggel élők, a kemoterápiával kezelt daganatos betegek, és a szervátültetés után lévők, vagy más immuncsökkentő kezelést kapó betegek (például a sclerosis multiplex vagy a sokízületi gyulladás miatti terápiában részesülők).