Kigyulladt a roueni katedrális felújítás alatt álló tornya

Kigyulladt a roueni katedrális felújítás alatt álló tornya

Éég a roueni székesegyház felújítás alatt álló huszártornya 2024. július 11-én. (Fotó: MTI/AP/Vivien Leservoisier)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tűz ütött ki csütörtök délután a roueni székesegyház felújítás alatt álló tornyában – közölte Nicolas Mayer-Rossignol, roueni polgármester. A tűzről dél körül értesítették a tűzoltókat a katedrálisnál dolgozó munkások, és nagyjából két óra alatt sikerült is körülhatárolni a lángokat, az oltás azonban még kora délután is tartott. A francia BFM TV beszámolója szerint az épületet kiürítették, és a katedrális környékét is lezárták. A tűzoltók korábban azt mondták, nem valószínű, hogy a tűz tovább fog terjedni, mert igazából csak az állványzat fa padlói tudnak kigyulladni. Éppen emiatt azon dolgoztak, hogy ezeket ne érhessék el a lángok. Azt jelenleg is vizsgálják, hogy a katedrálisban található műalkotások és bútorok károsodhatnak-e az oltási munkálatok miatt, és indokolt-e így a biztonságos helyre szállításuk.

A katedrális 151 méteres tornyával 1880-ig a világ legmagasabb épülete volt, Franciaországban jelenleg sincs ennél magasabb építmény. A 12. században épített székesegyház az ország egyik legfontosabb látványossága, Claude Monet számára is komoly inspirációforrás volt, az impresszionista festő többször megfestette. A tűzeset hasonlít ahhoz, amely 2019-ben a Notre-Dame-katedrálisban ütött ki: Párizs egyik legismertebb építményének ugyancsak a felállványozott tetőszerkezete gyulladt ki. A tűzvészben megsemmisült a huszártorony, illetve a tetőszerkezet kétharmada. A katedrálist azóta is nagy erőkkel renoválják, nemrég elkészült az új födémszerkezete.