Megölték Iszmail Hanijét, a Hamász politikai vezetőjét Teheránban

Megölték Iszmail Hanijét, a Hamász politikai vezetőjét Teheránban

Hoszein Amir-Abdollahián iráni külügyminiszter (j) fogadja Iszmail Haníjét, a Hamász palesztin iszlamista szervezet politikai vezetőjét Teheránban 2024. március 26-án. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei 2023. október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderő pedig válaszul légi és szárazföldi hadmûveleteket hajt végre a Gázai övezetben. (Fotó: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh)

Fotó: Abedin Taherkenareh

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Teheránban merényletben megölték Iszmail Hanijét, a gázai iszlamista Hamász terrorszervezet politikai vezetőjét órákkal azután, hogy részt vett az iráni elnök eskütételi ceremóniáján. A Hamász Izraelt vádolja – írta az MTI.

Hanije hajnali két óra körül vesztette életét, néhány órával azután, hogy egy izraeli vadászgép Libanonban, Bejrút szívében megölte a Hezbollah műveleti központjának vezetőjét. Az iráni Forradalmi Gárda bejelentette, hogy Hanijét egyik biztonsági őrével együtt ölték meg.

A Hamász közleménye szerint Hanijét egy izraeli támadás ölte meg. A Hamász politikai hivatalának helyettes vezetője, Musza Abu Marzuk kijelentette, hogy „Iszmail Hanije meggyilkolása gyáva tett, amely nem marad válasz nélkül”.

Egy hónappal az október 7-i Hamász által elkövetett mészárlás után Hanije dédunokája és egyik unokája is meghalt izraeli támadásban a Gázai övezetben. Áprilisban három gyermeke és három unokája, júniusban nővére vesztette életét izraeli támadásban a Sati menekülttáborban.

A szervezet politikai vezetőjeként Hanije feladatköre elsősorban szimbolikus volt. A szakértők szerint a tényleges hatalom a Hamász Gázai övezetben tartózkodó katonai vezetőinek, Jahíje Szinuárnak és Mohammed Deifnek a kezében van.

Címkék: Izrael, Hamász