2006-os interjú került elő Novák Katalinról, amelyben optimistán értékelte a jövőt

2006-os interjú került elő Novák Katalinról, amelyben optimistán értékelte a jövőt

Novák Katalin köztársasági elnök beszédet mond az V. Budapesti Demográfiai Csúcs első napján a Szépmûvészeti Múzeumban 2023. szeptember 14-én. (MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A széles nyilvánosság előtt eddig ismeretlen interjú került elő Novák Katalinról, a kegyelmi botrányba belebukott köztársasági elnökről 2006 júniusából. Ebből egyebek mellett az derül ki, hogy az ígéretes pálya előtt álló Novák az akkor Kovács László MSZP-elnök által vezetett külügyminisztérium kabinetjében dolgozhatott. Erre a lapunknak publicisztikát írt Mogyorósi András hívta fel a figyelmet.

Az interjú a szegedi Webradio.hu-n jelent meg, és a karrierépítést valamint a családalapítást támogató képet festett benne a 2002 és 2006 közötti külügyminisztériumról. Novák a hivatalos önéletrajza szerint 2001 és 2003 között külügyminisztériumi referensként dolgozott, és többször is szerencsésen alakult a karrierje. Az interjúban az akkor 29 éves Novák Katalin arról beszélt, hogy éppen akkorra alakultak ki a lehetőségek számára, amikor az első gyermeke (Ádám) született. „Mehettem volna külföldre, akár 4 évre. De akkor (is) úgy gondoltam, ha vállalok egy négyéves külföldi utat, akkor 30 éves lennék, mire hazajövök” – mondta az interjúban.

Később is visszatért a gyermekvállalás és a karrier egymást nem kizáró jelenségére. „Már terhes voltam Ádámmal, mikor áthívtak a Közvélemény-felkészítési részről a Miniszter Úr Kabinet irodájába, s a terhesség kilencedik hónapjáig ott dolgozhattam. Ádámmal bő másfél évet voltam otthon. S megint csak kedvezett nekem a sors, mert köztisztviselőként visszamehettem 4 órában dolgozni és csak 4 órában kellett Ádámot közösségbe adnunk.”

Ebben az időszakban, a 2002-es kormányváltás után az MSZP-s Medgyessy Péter kormányában a párt elnöke, Kovács László volt a külügyminiszter. Kovács egy ideig Gyurcsány Ferenc kormányának is tagja volt 2004 október végi lemondásáig. Az utódja Somogyi Ferenc lett, majd – miután az MSZP megnyerte a 2006-os választást – Göncz Kinga került a külügy élére. Ennek következtében az interjú megjelenése idején már Göncz volt a tárcavezető. Ekkor már röviddel a második gyermeke megszületése előtt nyilatkozott Novák Katalin, és reményét fejezte ki, hogy „letett annyit az asztalra” az MSZP-s külügyben, hogy újfent lesz lehetősége visszatérni.

„Most nem egészen egy év után állok fel az asztaltól, hisz mindannyiunk számára az új emberke a legfontosabb pillanatnyilag. Úgy gondolom, amíg a gyerekek kitöltik az életemet, és jól érzem magam, addig otthon maradok. De nagyon bízom abban, hogy letettem az asztalra a Külügyben annyit, hogy megint legyen lehetőségem visszatérni. Azt remélem, így lesz!” – mondta egy felvetésre.

Az idézett részletek annyiban figyelemre méltók – hívta fel a figyelmet az interjút megtaláló Mogyorósi András –, hogy Novák Katalin a hivatalos életrajzából csupán annyit írt, hogy 2001 és 2003 között külügyminisztériumi referens volt; a 2004 és 2010 közötti éveket pedig úgy tüntette fel, mint „gyermekekkel otthon töltött évek”. Holott ebben az időszakban, a Gyurcsány-kormányzás idején is dolgozott a külügyminisztériumban. Azt pedig nem tudni, hogy Novák Gyurcsány Ferenc külügyminiszterének, Somogyi Ferencnek a kabinetirodájába tért vissza, vagy „csak” a Külügyminisztérium valamilyen más beosztásába.

Az interjú Novák Katalin későbbi politikai karrierje szempontjából is érdekes. Nem csak azért, mert később a Fidesz-kormány alatt Balog Zoltán emberi erőforrás-miniszter kabinetvezetője, és egy időben a Fidesz alelnöke is. Leginkább azért, mert Novák Katalin 2023 szeptemberében köztársasági elnökként a Budapesti Demográfiai Csúcson többek között arról is beszélt, hogy gyermekei nehéz, családellenes időkben születtek (2004 és 2008 között), amikor úgy tűnt, a családok lemondanak a jövőről, és elveszhet a nemzet ügye. Eközben – hívta fel a figyelmet Mogyorósi András – Novák az interjúban nagyon is derűsen és optimistán értékelte a jelent, és tekintett a jövőbe.

A 2006-os interjúban kiderült az is, hogy Novák Katalin „nagyon szerencsésnek” tartotta magát, amiért a külügybe került. Elmondása szerint a nemzetközi kapcsolatok szakos hallgatókban általában naiv elképzelések élnek a jövőjükkel kapcsolatban, és az egyetem elvégzése után kinyílik előttük a világ, diplomaták szeretnének lenni. A Külügyminisztériumban azonban csak keveseknek sikerül elhelyezkedni. Ő éppen akkor végzett az egyetemen, amikor új lendületet vett 2001 őszén – még az első Orbán-kormány idején – az uniós csatlakozást előkészítő külügyminisztériumi közvélemény-felkészítési munka. Annyira nem számított arra, hogy a Külügyminisztériumba kerülhet, hogy majdnem aláírt egy másik szerződést. De a sors mégis úgy hozta, hogy a Külügyminisztérium EU-kommunikációs részére került.