Kijevbe utazik és Zelenszkijjel találkozik a cseh, a lengyel és a szlovén kormányfő

Kijevbe utazik és Zelenszkijjel találkozik a cseh, a lengyel és a szlovén kormányfő

Mateusz Morawiecki

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az ukrán fővárosba, Kijevbe látogat kedden Mateusz Morawiecki lengyel, Petr Fiala cseh és Janez Jansa szlovén kormányfő, valamint Jaroslaw Kaczynski lengyel miniszterelnök-helyettes, hogy találkozzon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és Denisz Smihal kormányfővel – közölte a varsói kormányfői hivatal.

A küldöttség a közlemény szerint az Európai Tanácsot képviseli, útjukat egyeztették Charles Michellel, a Tanács elnökével és Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével. Céljuk, hogy megerősítsék Ukrajna szuverenitásának és függetlenségének egyértelmű támogatását, és újabb széleskörű segítő csomagot mutassanak be az ukrán állam és társadalom számára.

Arról egyelőre nincs hír, hogy Orbán Viktor kapott-e meghívót a találkozóra, illetve tervez-e kijevi utazást a közeli jövőben. A március 15-i program szerint a magyar kormányfő ma 15 órakor mond ünnepi beszédet a Kossuth téren.

Mint arról korábban írtunk, Orbán különutas háborús politikája miatt rosszabbodó lengyel-magyar viszony jöhet. Legutóbb Mitrovits Miklós polonista a 24.hu-nak nyilatkozott arról, Magyarország nem hajlandó tudomásul venni, amit a lengyelek már látnak: Oroszország kész nyugat felé terjeszkedni. 

A háborúról szóló percről percre közvetítésünket itt olvashatja!