Kína kemény lépésekkel fenyeget, amennyiben az amerikai képviselőházi elnök Tajvanra látogat

Kína kemény lépésekkel fenyeget, amennyiben az amerikai képviselőházi elnök Tajvanra látogat

A tajvani haditengerészet különleges egységének tagjai gyakorlatoznak a Tajvan déli részén fekvő Kaohsziung kikötővárosban lévő haditengerészeti bázison 2021. január 27-én (Fotó: MTI/EPA/Ritchie B. Tongo)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egyesült Államok képviselőházának elnöke, Nancy Pelosi és delegációja Indonézia, Japán, Malajzia és Szingapúr és Hawaii mellett a Kína által szakadár tartománynak tartott, ám 1949 óta önálló vezetésű Tajvanra is ellátogatna a jövő hónapban - írja a Reuters. A tajvani külügyminisztérium megkeresésre azt válaszolta, nem kapott érdemi információt efféle látogatásról. 

A demokrata párti Pelosi tervezett tajvani útját egyszer már elhalasztották, idén áprilisban ugyanis covid fertőzést kapott. Kína már akkor jelezte, egy ilyen látogatás súlyosan érintené a kínai-egyesült államokbeli kapcsolatokat. 

A kínai külügyminiszter, Zhao Lijian most megerősítette, Pelosi tajvani útja súlyosan aláásná Kína szuverenitását és területi integritását. 

„Ha az Egyesült Államok makacsul ragaszkodik ehhez az irányvonalhoz, Kína határozott lépéseket fog tenni nemzeti szuverenitásának és területi integritásának szilárd megvédésére. Az USA-nak teljes mértékben vállalnia kell az ebből eredő következményeket.” - nyilatkozott a miniszter.

Tajvanra, függetlenségére egyre nagyobb nyomás nehezedik Kína részéről, illetve ez a kérdés folyamatos konfliktusforrás Peking és Washington között. A Biden-adminisztráció mindenesetre rendszeresen „sziklaszilárd” támogatásáról biztosítja a szigetországot. Ennek ellenére a szakértők megosztottak a kérdésben, valóban jó ötlet-e Pelosi tajvani látogatása. 

Kína egyébként hétfőn arra kérte az Egyesült Államokat, haladéktalanul vonják vissza a Tajvannak szánt, 108 millió dollár értékű katonai segítségnyújtást.