Kinek dolgozik a pedofíliával vádolt csíkszeredai tanár?

Kinek dolgozik a pedofíliával vádolt csíkszeredai tanár?

Az FK Csíkszereda székháza (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Komoly viharokat kavart Székelyföldön a hétfőn megjelent cikkünk, amelyben megírtuk: az FK Csíkszereda tanulmányi igazgatójaként dolgozik ma is a pedofíliával vádolt tanár, Orbán Zsolt. Az írásban szerepelt egy ilyen mondat is: „ez a tanár jelenleg az FK Csíkszereda fociklub alá tartozó, zömében a magyar adófizetők pénzéből létrehozott és fenntartott Márton Áron Tehetséggondozó Központ egyik tanulmányi igazgatója”. Lapunk munkatársát szerdán többször is felhívta Tánczos Barna, Románia volt környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztere. Az RMDSZ politikusa a Mens Sana Alapítvány elnökeként elismerte, hogy a Márton Áron Tehetséggondozó Központot (MÁTK) az FK Csíkszereda hozta létre, és az ma is a fociklub épületében működik, ám azt állította: a két intézmény időközben szétvált, semmi közük egymáshoz.

Mivel ennek a szétválásnak a nyilvánosságban semmi nyomát nem látni, azt kértük, küldje el nekünk az ezt bizonyító dokumentumot. Ezt Tánczos nem tette meg, helyett helyreigazítási kérelmet küldött a következőket állítva:
– 2021 júniusától a Futball Klub Csíkszereda Egyesülettel kötött kétoldalú megállapodás értelmében a MÁTK működtetését a Mens Sana Alapítvány vette át. A Mens Sana Alapítvány és a Futball Klub Csíkszereda Egyesület közötti kétoldalú megállapodást a felek minden tanév elején megújítják.
– A MÁTK a korábbi évekhez hasonlóan a 2023-2024-es tanévben is használatba kapta az Futball Klub Csíkszereda Egyesülettől azokat a helyiségeket, amelyekben a tevékenységét folytatja.
– A MÁTK tanulmányi igazgatói feladatait az elmúlt évekhez hasonlóan jelenleg is Ráduly Annamária látja el, NEM pedig Orbán Zsolt.
– Orbán Zsolt NEM áll és soha NEM állt a Mens Sana Alapítvány és az Alapítvány által 2021 óta működtetett MÁTK alkalmazásában.

Azt is hozzátették: „a Mens Sana Alapítvány nem kíván más intézmények, szervezetek személyzeti politikájáról nyilvánosan véleményt formálni”. A politikus állításaival szemben a következő tényeket soroljuk fel:
– A MÁTK Facebook-oldalán (ahol tavaly augusztusban toborozták a mostani tanévre a diákokat) most is az áll: „Az FK Csíkszereda és a Szent Kereszt Plébánia által működtetett kollégium élete.”
– Az FK Csíkszereda hivatalos honlapján most is ez áll: „a kiemelt sportszakmai képzés mellett, a Székelyföldi Labdarúgó Akadémia futballistái a Márton Áron Tehetséggondozó Központ keretén belül családias környezetben részesülnek oktatás-nevelésben.” Ugyanezen oldalon kicsit lentebb, az igazgatósági tanács tagjai között találjuk Orbán Zsolt nevét.
– 2021 szeptemberében (tehát az állítólagos szétválás után) egy, a Maszolnak küldött közleményük így kezdődik: „egy éves kényszerszünet után ismét élettel telt meg a csíkszeredai Márton Áron Tehetséggondozó Központ (MÁTK), amelyet idéntől az FK Csíkszereda és a Mens Sana Alapítvány közösen működtet”.
– A Székelyhon tavaly októberi tudósításában egy 1956-ra emlékező esemény kapcsán Ráduly Annamária, a MÁTK igazgatója arról beszélt: a központ létét a magyar kormánynak köszönhetik, működésüket is teljes mellszélességgel támogatják az FK Csíkszereda, a Mens Sana Alapítvány és a Bethlen Gábor Alapon keresztül.

A fentiek ellenére lehetséges, hogy ugyanabban az épületben két, egymástól teljesen független intézmény működik párhuzamosan, és Orbán Zsolt tanár az FK Csíkszereda alkalmazottjaként soha nem találkozik a Márton Áron Tehetséggondozó Központ bentlakó diákjaival, de ennek azért elég kicsi az esélye. Az is jó kérdés: ha tényleg semmi közük egymáshoz, miért van szüksége a fociklubnak egy történelemtanárra? Ráadásul a fenti példa tökéletesen megvilágítja azt a helyzetet, hogy a Magyarországról érkező közpénz-milliárdok milyen, a nyilvánosság számára nehezen átlátható, bonyolult és életszerűtlen struktúrákba folynak bele. Talán pontosan azért, hogy ne lehessen nyomon követni a pénz útját.

Címkék: foci, tanár, Csíkszereda