Kiszabadították az Afrikában másfél éve túszul ejtett olasz önkéntest

Kiszabadították az Afrikában másfél éve túszul ejtett olasz önkéntest

Szomáliai emberek menekülnek fedezékbe egy lövöldözés során Mogadishuban 2019. március 23-án, miután néhány perc különbséggel két robbanás történt a munkaügyi minisztérium közelében. Legalább öt ember vesztette életét, tizenöt pedig megsebesült a támadásokban, amelyek elkövetőjeként az al-Shabaab iszlamista terrorszervezet jelentkezett (Fotó: MTI/EPA/Szaid Juszuf Varszame)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Titkosszolgálati akcióval szabadították ki Silvia Romano, egy olasz civilszervezet 24 éves önkéntesét, akit 2018 novemberében fegyveresek ejtettek foglyul Kenyában – adta hírül az MTI által is idézett Giuseppe Conte olasz kormányfő szombaton. Romano vasárnap kora délután érkezik meg Rómába az olasz nemzetbiztonsági hivatal (Aise) repülőgépével. Elsőként az elrablása körülményeit vizsgáló államügyész hallgatja meg, majd a fiatal nő hazatérhet milánói otthonába. „Silviát megviselték a történtek, de jól van” – nyilatkozta apja a sajtónak.

Az Afrikában gyermekvédelmi programokat végző AfricaMiele olasz nem kormányzati szervezet önkéntesét másfél évvel ezelőtt a kenyai Malinditól nyolcvan kilométerre található Chakamában rabolták el fegyveresek. A kenyai túszejtők az olasz nőt egy szomáliai terrorista csoportnak, az al-Kaida helyi leágazásaként ismert al-Shabaabnak adták tovább. A kenyai emberrablók három tagját letartóztatták és bíróság elé állították hazájukban.

Romanót 2018 novembere óta nyolc különböző helyszínen tartották fogva. Sajtóértesülések szerint kiszabadítása az olasz, valamint a török és a szomáliai titkosszolgálat együttműködésének köszönhető. Más források szerint a nőt a szomáliai főváros Mogadishutól harminc kilométerre engedték szabadon. A Corriere della Sera olasz napilap úgy tudja, az olasz fél váltságdíjat fizetett érte.

Szudán kiadja volt diktátorát a Nemzetközi Büntetőbíróságnak | Magyar Hang

A tavaly megbuktatott Omar el-Besírt a dárfúri konfliktus miatt állítják a törvényszék elé.