Az Egyesült Államok kivonja az EBESZ-megfigyelőit Kelet-Ukrajnából

Az Egyesült Államok kivonja az EBESZ-megfigyelőit Kelet-Ukrajnából

Ukrán katona a kelet-ukrajnai Luhanszk közelében lévő frontvonalnál, Zolote falu közelében 2022. február 9-én (Fotó: MTI/EPA/Sztanyiszlav Kozliuk)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egyesült Államok vasárnap megkezdte az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) keretében szolgáló személyzetének kivonását az oroszbarát szakadárok kezén lévő, kelet-ukrajnai Donyeck városából egy esetleges orosz invázió veszélye miatt – írja az MTI a Reuters hírügynökség helyszínen lévő újságírójára hivatkozva. A beszámoló szerint az EBESZ ismertetőjelét viselő több páncélozott járművet lehetett látni a szervezet helyi székháza előtt vasárnap kora reggel. A járműveket bőröndökkel pakolták meg, majd elhajtottak. Az EBESZ egyelőre nem reagált a megkeresésekre.

A Reuters két forrásból is úgy értesült, hogy az Egyesült Államok kivonja EBESZ-megfigyelőit Ukrajnából, Nagy-Britannia pedig átirányítja sajátjait a szakadárok uralma alatt álló térségekből az ukrán kormány kezén lévő régiókba.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója a Reutersnek nyilatkozva elmondta: Kijev abban érdekelt, hogy az EBESZ különleges megfigyelő missziója teljes kapacitással működjön, ugyanakkor nem kommentálta az EBESZ-re tartozó ügyeket.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő bírálta az amerikai lépést, mondván, az EBESZ missziója a Washington által szított katonai pszichózis hatása alá került. Közleményében felszólította az EBESZ vezetését, hogy vegye elejét az ukrajnai misszió manipulálására irányuló próbálkozásoknak, mivel a megfigyelési tevékenységre most van a leginkább szükség.

Egy diplomáciai forrás szerint a dán EBESZ-megfigyelők is elhagyták Donyecket. A Reuters nem tudta megállapítani, hogy elhagyták-e Ukrajnát, vagy az ukrán kormányerők felügyelte térségekbe mentek. Eddig 21 EBESZ-megfigyelő hagyta el a felkelők uralma alatt lévő várost, és további harminc tervez így tenni.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet különleges megfigyelő missziója a Krím-félsziget Oroszország általi 2014-es elcsatolása nyomán a kijevi kormányerők és az Moszkva-barát szakadárok között Kelet-Ukrajnában folyó harcok kitörése óta működik a régióban. Az EBESZ honlapja szerint az Ukrajnában állomásozó 680 megfigyelőből 515-en az ország keleti felében tevékenykednek.

Washington és szövetségesei a kiújult feszültségek közepette felszólították állampolgáraikat, hogy haladéktalanul hagyják el Ukrajnát.

A Nyugat azzal vádolja Oroszországot, hogy több mint százezer katonát vonultatott fel az ukrán határon invázióra készülve. Moszkva tagadja, hogy meg akarná támadni nyugati szomszédját.