Koronavírus: 837-tel nőtt a halottak száma Olaszországban

Koronavírus: 837-tel nőtt a halottak száma Olaszországban

Piros csík jelöli egy római kórház folyosóján, hogy melyik oldalon haladhatnak a koronavírussal fertőzött betegek 2020. március 27-én (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Maurizio Brambatti)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint nyolcszázzal nőtt az új típusú koronavírus-járványban elhunytak száma az elmúlt 24 órában Olaszországban. A járvány halottainak a száma így elérte a 12 428-t – közölte kedd esti tájékoztatóján az olasz polgári védelmi hatóság.

Lombardiában csökkent, országosan ingadozik az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma. Az elmúlt 24 órában a halottak száma 837-tel emelkedett, míg az egy nappal korábbi hasonló emelkedés 812 volt. Az azonosított fertőzöttek száma 4053-al nőtt az egy nappal korábbi 1648 után, miközben vasárnap ugyanez az emelkedés még 3851 volt.

Kikészült gyerekek, kutyabérlés, internetgondok - ilyen az élet most Olaszországban | Magyar Hang

A gócpont Lombardiában az azonosított fertőzöttek száma napok óta fokozatosan csökken: az utóbbi egy nap alatt 1047 volt a számuk a huszonnégy órával korábbi 1157-hez képest.

A milánói vásártéren elkészült Európa legnagyobb intenzív osztálya, ahol a tervek szerint 250 beteget tudnak egyszerre ellátni, 200 orvos és további több száz egészségügyi dolgozó munkájával. Olaszországban eddig több mint félmillió koronavírus-tesztet végeztek.

Az olasz Közegészségügyi Hivatal (Iss) szerint az adatok stabilizálása a tetőzést jelzi, az ezt követő csökkenést vetítve előre, amely további heteket vehet igénybe. Angelo Borrelli a polgári védelem vezetője korainak nevezte az országosan március 11-én bevezetett szigorú óvintézkedések feloldását. Hangsúlyozta, hogy a korlátozások eredménye még csak most érett be, ezért semmiképpen nem szabad enyhíteni rajtuk. A római kormánynak április 3-ig kell bejelenteni, meddig hosszabbítja meg az óvintézkedéseket. Előrejelzések szerint májustól kezdődhet a korlátozások fokozatos és tartományok szerinti feloldása, de „még hónapok kellenek a megszokott életritmus visszatéréshez” – hangoztatta az Iss.

Azzal a brit kutatási eredménnyel kapcsolatban, miszerint Olaszországban megközelíti a hatmilliót a nem diagnosztizált fertőzöttek száma, Angelo Borrelli hangoztatta, hogy tesztelés nélkül nehéz tudományos következtetéseket levonni.

„Az orvosok teherbírásuk végén vannak már, még húsz ilyen napot nem bírunk ki" | Magyar Hang

Kedden délben egész Olaszországban félárbocra engedték a nemzeti színű zászlókat a koronavírus-járvány halottait gyászolva, köztük az eddig meghalt 66 orvost és azokat is akik a betegség vagy ennek ennek anyagi következményei  öngyilkosságot követtek el.

Az olasz belügyminisztérium körlevéllel engedélyezte, hogy a kisgyerekek, több hét bezártság után, egy szülő kíséretében kimehetnek az utcára sétálni, kizárólag a lakásuk közelében. Ez azonban nem jelenthet más szabadidős tevékenységet –szögezte le a hatóság.

(MTI)