Koronavírus: Havi félmilliót is kaphat az osztrák kisvállalkozó

Koronavírus: Havi félmilliót is kaphat az osztrák kisvállalkozó

Sebastian Kurz (Fotó: Sebastian Kurz Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Akár 1500 eurónyi – tehát nagyjából 525 ezer forintnyi – állami segítséget kaphatnak az osztrák kisvállalkozók, egyéni vállalkozók, szabadúszók és nonprofit szervezetek –írja a 24.hu a Kronen Zeitungra hivatkozva. A vállalkozások az úgynevezett nehézségi alapból kapnak gyorssegélyt, az igénylő lapokat péntektől online nyújthatják be. A segítséget a kereskedelmi kamarákon keresztül juttatják el az érintettekhez, de ehhez nem kell kamarai tagnak lenni.

A részletek ugyan nem ismertek, az viszont biztos, hogy a pénzt nem kell visszafizetni és csak első része egy nagyobb állami segítségnek. A segítséget minden olyan hónapban megkapják az érintettek, amikor nem tudnak üzleti tevékenységet folytatni. A segítség sávos lesz, a legfelső sáv 1500 euró lehet, azonban olyanok is lesznek, akik jóval kevesebb, mint havi 1000 euróhoz jutnak.

A lap szerint jelenleg több mint egymilliárd euró (355 milliárd forint) áll rendelkezésre az érintett kisvállalkozások megsegítésére. A többi kis- és középvállalkozás a sürgősségi alapból kaphat segítséget, az igénylés jövő héten kezdődik, de ezek esetében inkább állami kölcsönökről, illetve a közszektor által nyújtott garanciákról van szó. A sürgősségi alapba 15 milliárd eurót (5325 milliárd forint) tettek, de az osztrák kormány szerint amennyiben szükséges, az alapok újratölthetőek.