Külön egészségügyi adót vet ki Québec az oltatlanokra

Külön egészségügyi adót vet ki Québec az oltatlanokra

Sorban álló emberek egy montreali elektronikai üzlet előtt 2021. december 26-án (Fotó: MTI/AP/The Canadian Press/Graham Hughes)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kanada Québec tartománya egészségügyi adót vet ki azon lakosaira, akik nem oltották be magukat a koronavírussal szemben – jelentette a brit közszolgálati BBC. Az adatok szerint a 8,5 milliós tartományban 759 ezer fertőzést regisztráltak és eddig 12 ezren veszették életüket a Covid-19 következtében, ezzel Québec a legrosszabb mutatókkal bír Kanadában. A 38 milliós országban ugyanez a két adat jelenleg 2,62 millió, illetve 31 ezer.

Az észak-amerikai ország főleg francia-nyelvűek dominálta tartományában szorulnak a legtöbben kórházi ellátásra, 2742-en, az elmúlt 24 órában 433 új beteget vettek fel a covid-osztályokra, míg 245-en hagyhatták el azokat. Québec lakosságának 84 százaléka legalább az első oltást felvette, így a teljesen oltatlanok aránya mindössze 16 százalék, ám a beszámolók szerint közülük került ki a koronavírus-fertőzéssel kórházba kerülők több mint fele. Kanadában egyébként az elmúlt két hétben drasztikusan emelkedett a kórházba kerülő fertőzöttek száma: míg tavaly december 27-én még 1733-an, addig idén január 10-én már 6733-an szorultak kezelésre.

Az új adóról Francois Legault tartományi miniszterelnök beszélt egy sajtótájékoztatón. Hogy pontosan mennyit kellene fizetniük az oltatlanoknak, azt egyelőre nem tudni, de a kormányfő szerint jelentős összegről lesz szó. „Azt hiszem, jelenleg ez a korrekt a társadalom azon közel 90 százalékával szemben, amely áldozatot hozott a védekezés terén. Úgy vélem, tartozunk nekik ennyivel” – közölte Legault.

Québecben továbbra is kijárási tilalom van érvényben este 10 és másnap reggel 5 óra között. Az elmúlt nap 8710 új fertőzöttet azonosítottak, ami 1,1 százaléka az eddigi összes, mintegy 759 ezer tartományban regisztrált esetnek. Montrealban a kórházak elérték kezelési kapacitásuk 100 százalékát, és immár a nem covidos esetek ellátását kezdték el súlyozni, és a nem sürgős ügyeket elhalasztják.

A kanadai tartományban már korábban is szigorítottak, az alkoholt és a kannabiszt áruló boltokban csak olyanok vásárolhatnak, akik bizonyítani tudják, be vannak oltva.

Québec egyébként nem az első olyan hely a világon, ahol fizetniük kell az oltatlanoknak. Görögországban ebben a hónapban lép életbe az a rendelet, amelynek értelmében a 60 év felettieknek mindaddig havi 100 eurót kell fizetniük, amíg be nem oltatják magukat. Szingapúrban pedig az oltás nélkül kórházba kerülő koronavírusos betegeknek maguknak kell állniuk az egészségügyi számlájukat.