Kurz már koalíciós partnerét keresi

Kurz már koalíciós partnerét keresi

Sebastian Kurz (Fotó: Sebastian Kurz Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) a szeptember 29-ére kiírt előre hozott parlamenti választások toronymagas esélyese. Sebastian Kurz pártelnöknek egyedül az okozhat fejfájást, hogy melyik erőt vonja be még a koalícióba.

Hiába nyerte meg májusban nagy fölénnyel az európai választást az ÖVP, a győzelemre sötét árnyékot vetett, hogy mindezt már az előre hozott választások tudatában tette, miután koalíciós partnerét „elveszítette” a kampány lázában. Ekkor ugyanis már feloszlott az ÖVP és a Szabadságpárt közötti koalíció. A szakítás oka Heinz-Christian Strache alkancellár ibizai videója volt, amelyben a politikus egy állítólagos orosz oligarcha lányával bevodkázva arról társalgott, hogy az oroszok megvennék az FPÖ-nek a nagy példányszámú, népszerű osztrák napilapot, a Kronen Zeitungot.

Ezzel a még az előző választások előtt felvett videóval a felvételt nyilvánosságra hozók nemcsak az európai radikális jobboldalra mértek csapást, hanem az osztrák kormányzó pártra is. Igaz, egyes vélemények szerint magának Kurznak is érdekében állt megválni az FPÖ-től. Ezt évekkel korábban egyszer már eljátszotta néppárti elődje, Wolfgang Schüssel is, akinek a koalíció felbomlása után a meggyengült FPÖ-vel már könnyebb dolga volt.

Az osztrák szabadságpárt hívei korábban sem voltak finnyásak | Magyar Hang

De ne szaladjunk ennyire előre, mert az előre hozott választást előbb még Kurzéknak meg is kell nyerniük. Méghozzá lehetőség szerint minél nagyobb fölénnyel. Erre az ÖVP-nek minden esélye meg is van, hiszen a már említett európai választásokon még a belpolitikai válság ellenére is a párt eddigi legjobb EP-választási eredményével, 34,55 százalékkal győzött. A második az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) lett a szavazatok 23,89 százalékával, azaz egyáltalán nem tudott hasznot húzni a kormánykoalíció széteséséből. Az ÖVP volt koalíciós partnere, a radikális jobboldali FPÖ a voksok 17,2 százalékát kapta. A Zöldek pártja (Die Grünen) 14,08 százalékot szerzett, őket pedig az Új Ausztria és Liberális Fórum (NEOS) követte 8,44 százalékkal.

Ezek a mutatók a nyár folyamán nem nagyon változtak, legfeljebb a közben Strache kiszorításával foglalatoskodó FPÖ erősödött valamelyest; jelenleg 20 százalékon áll. Ezt a képet árnyalja a még júliusban a Der Standard számára készített, a polgárok preferenciáit és elégedettségét vizsgáló felmérésében a Market Institut osztrák közvélemény-kutató cég. A legtöbben az ÖVP munkáját ítélik meg példásként, az osztrákok 15 százaléka ötöst, 27 százalékuk pedig négyest adott a Néppárt elmúlt kétéves tevékenységére, vagyis a szavazók több mint 40 százaléka többnyire elégedett velük. Nem utolsósorban a Strache-botrány hatásaként az FPÖ a leginkább elutasított az osztrák pártok között, 39 százalék megbuktatná őket, további 18 szerint pedig csak kettest érdemelnek. A párt biztos bázisa ugyanakkor rendkívül stabil, így az FPÖ-nek 10 százalék adna ötöst, további 9 százalék pedig négyest.

Ezek után két dolgot nagyjából biztosra vehetünk. Az egyik, hogy alighanem a következő osztrák kancellárt is Sebastian Kurznak hívják majd. Míg a másik, hogy hiába szeretne az ÖVP egyedül kormányt alakítani, erre nincs esélye. Ez legutóbb Bruno Kreiskynek sikerült. Innen pedig kezdődik a koalíciós matek.

A lehetséges variációként jelenleg három forgatókönyv feltételezhető. A néppárt és a szociáldemokraták nagykoalíciója, az ÖVP–FPÖ-kormányzás folytatása és az, hogy az ÖVP a két kis párttal, a Zöldekkel és a NEOS-szal fog össze. A konzervatívok táborában az elsőnek, egy újabb nagykoalíciónak rendkívül kicsi a támogatottsága, így ez a lehetőség jó eséllyel ki is zárható. A legnagyobb esélye annak van, hogy egy betört, a belügyminiszteri posztot feladó FPÖ-vel folytatódik a kormányzás, de ezt inkább a Szabadságpárt, mint a Néppárt hívei szeretnék. Utóbbiak inkább a szintén a nagytőkét támogató, jobboldali liberális NEOS-szal lépnének koalícióra, és talán könnyebb lenne velük Kurz dolga is, mint a botrányoktól hangos FPÖ-vel. Csakhogy e két párttal nem nagyon lesz meg a többség. Ezért aztán Kurz vagy megzabolázza az FPÖ-t, vagy a két kis párttal bajlódik. A nagykoalíció legfeljebb végső esetben jöhet számításba.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/38. számában jelent meg, 2019. szeptember 20-án.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/37. számban? Itt megnézheti!