Leállhat idén nyáron a Facebook és az Instagram Európában

Leállhat idén nyáron a Facebook és az Instagram Európában

Férfi áll a Facebook kaliforniai központja előtt 2021 októberében (Fotó: REUTERS/Carlos Barria)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Évek óta folyik a jogi eljárás a Facebook anyavállalata, az amerikai Meta és az európai adatvédelmi szervezetek között az európai felhasználók adatai kapcsán – írta a Politico cikkére hivatkozva a 24.hu.

Írország adatvédelmi bizottsága csütörtökön közölte, megakadályozná, hogy a felhasználók adatait az Egyesült Államokba továbbítsák. Az ír hatóság szóvivője megerősítette, az ügyben határozattervezetet készítettek és azt több adatvédelmi hatóságnak elküldték Európa-szerte, egy hónapot adva a véleményezésre. Ha a határozat életbe lépne, azzal pontot tennének a régóta húzódó eljárás végére, bár a szóvivő részleteket nem árult el a tervezetről. 

A Meta mindenesetre korábban több alkalommal felhívta a figyelmet arra, hogy egy efféle határozat elfogadása esetén számos szolgáltatásukat, így például a Facebookot és az Instagramot leállítanák Európában. 

Az ügy előzménye, hogy az Európai Unió Bírósága 2020 nyarán érvénytelenné nyilvánította az EU és az Egyesült Államok között létrejött, a személyes adatok továbbítását lehetővé tevő adatvédelmi megállapodást, az úgynevezett Adatvédelmi Pajzsot (Privacy Shield). Ez a transzatlanti adattovábbítási keretrendszer volt a jogalapja a célzott hirdetésekhez kulcsfontosságú adatok régiók közötti megosztásának. 

A szóban forgó ír határozattervezet nem csupán a Meta-csoportot, de más cégeket is érzékenyen érinthet.

Emellett az Európai Unió és az Egyesült Államok között folyamatos tárgyalások folynak egy új adattovábbítási jogszabályról, amely az olyan cégóriások, mint a Meta számára lehetővé tenné a felhasználók adatainak továbbítását az írek határozatától függetlenül. Ezen a téren azonban még számos részletszabály egyeztetésre vár, így itt végleges megállapodás az év vége előtt nem várható.