„Mindenképp végünk, legalább megdicsőülve távozzunk”

„Mindenképp végünk, legalább megdicsőülve távozzunk”

Képünk illusztráció (Fotó: Pikist.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A nyolcvanas évek óta egyébként is kivéreztették a francia éjszakai klubokat, most pedig a március óta elrendelt zárásokkal megadták a kegyelemdöfést is nekik. Van, aki már minden mindegy alapon kinyit, és a táncparketten mulatók mellől viteti el magát, két havi börtönt kockáztatva.

Az elmúlt fél év híreit olvasva sajnos már kevésbé lehet meglepő, amiről a héten a Le Figaro hírt adott: egyre nehezebb helyzetben vannak a francia éjszakai klubok, háromszáz mostanra csődbe is ment a kényszerű zárva tartás miatt. Azon viszont talán jobban elcsodálkozhatunk, hogy nem új fejleményről, sokkal inkább több évtizedes tendenciáról van szó. Miközben azt hihetnénk, egy minden korábbinál szabadabb világban élünk, valójában számos tekintetben jóval több a korlát, mint néhány évtizeddel ezelőtt. A francia éjszakai élet mindenképp ezt mutatja.

A nyolcvanas éveket persze nagyon máshogy élhettük meg a kommunizmus (lazuló) szorításában, mint a nyugat-európaiak. Franciaországban ekkoriban nagyjából négyezer éjszakai szórakozóhely működött. Hiába viszont a kapitalizmus és a leomló határok, a számuk azóta fokozatosan és jelentősen csökkent. Olyannyira, hogy 2020 elejére már csak 1600 maradt, ami körülbelül 25 ezer embernek tudott munkát biztosítani.

A visszaesés okai közt leginkább a különféle tiltásokat érdemes keresnünk. Amint a Le Figaro is írja, a beltéri dohányzás ellehetetlenülése, valamint az alkoholfogyasztási szabályok szigorítása különösen megnehezítette a klubok helyzetét. A járvány és a közösségi távolságtartás ezt követően a kegyelemdöfést adja meg azoknak a helyeknek, amelyek már így is jó ideje pengeélen táncoltak – fogalmazott a jobbközép lap.

A járvány márciusi beindulása után ugyanis bezárni kényszerültek ezek a helyek is. Csak hogy hiába az elmúlt hónapok újranyitásai, hiába járhatnak a franciák is újra moziba, étterembe, vásárolni, az éjszakai klubok továbbra sem üzemelhetnek. Szeptembert emlegetik, mint amikortól talán újra fogadhatnak végre vendégeket, de egyelőre ez sincs kőbe vésve. Jövő pénteken lesz öt hónapja, hogy a diszkók szüneteltetni kénytelenek a tevékenységüket.

A nemzeti diszkószövetség (SNDLL) vezetője, Patrick Malvaës a France Bleu-nek beszélt arról, mennyire drámaivá vált a helyzet. Az 1600 helyből 300 már csődöt jelentett, tehát ez a hét-nyolcezer ember már biztosan munka nélkül marad, és sürgős segítségre szorul. A háromszázból harminchét esetében a hét elejéig nyugtázták is, hogy már nem lesznek képesek újranyitni.

Carole Scotta producer korábban már felvetette, hogy mintha a francia döntéshozók látókörében nem nagyon lenne ott a szórakoztatóipar, a kulturális szférában dolgozók kevés segítségre számíthattak. Az esti híradóban még a virágárusokról is inkább beszélnek, mint a légiközlekedésnél is többeket foglalkoztató audiovizuális szektorról – írták május elején a Le Monde hasábjain. Mindez hatványozottan igaz lehet az éjszakai életben tevékenykedőkre. A DJ-k ezért már tüntetést is szerveztek Párizsban, míg az SNDLL panaszt nyújtott be az Államtanácsnál a különösen hosszúra nyúló tiltás miatt. Hiába, a legfelsőbb bíróság visszautasította a szakszervezet beadványát.

A francia kormány végül július közepére jutott el odáig, hogy valami segítséget is nyújthatna a teljesen padlóra került ágazatnak. A kormány bejelentette továbbá, hogy az állam hitellel támogatja a bajba került turizmust, ebből pedig részesülhetnek a különböző diszkók is. Július 24-én pedig bejelentették azt is, hogy a víz- és villanyszámlát, továbbá a bérleti díjat havi 15 ezer euróig, negyed év erejéig átvállalja az állam.

Malvaës szerint mindez különösen fontos most, hogy az árbevétel kétharmada már eleve elúszott, a klubok főleg a május és szeptember közötti időszakra készültek. Akik tavaly nyár óta nem üzemeltek, és az ideit várták, hogy kicsit feltölthessék a kasszát, azok most kénytelenek 2021 közepéig várni azzal, hogy bármit is tudjanak kezdeni. Malvaës szerint mindez tökéletesen lehetetlen helyzetet teremt, legyen szó bármilyen üzletről. Közben szomorúan figyelik azokat az ingyenes partikat, amiket a fiatalok bejelentés nélkül, nyílt téren rendeznek. Míg a diszkókat nem engedik üzemelni, addig jóval szervezetlenebb, rosszabb körülmények között viszont így is mehet az egész – jegyezte meg keserűen Malvaës.

Július közepén egyébként már bíróság elé is állítottak egy morbihani diszkóvezetőt, miután három egymást követő napon engedély nélkül kinyitotta a klubját. Az ítélettel pedig nem is finomkodtak, dacára a kétségbeejtő helyzetnek: további féléves zárvatartást rendeltek el. Egyelőre persze ez nem sokat számít – akkor fog, ha a következő hat hónapban végre valóban elkezdhetnek a klubok működni. Eric Moro az AFP-nek arról beszélt, fel kívánta rázni a dolgokat, miután teljesen kétségbe ejtette a területen dolgozók magukra hagyása, a jövő kilátástalansága. Mindezt, mint mondta, annak tudatában tette, hogy ezzel úgyis a falnak fog rohanni. Az elrendelt zárlat ellenére pedig újra kinyitott, hogy aztán hajnali háromkor vegyék őt őrizetbe – a klub vendégei eközben még javában táncoltak. A bíróság szerint ezzel már két havi börtönt, 3750 eurós büntetést és a hely végleges lakat alá kerülését kockáztatta.

– Halál vagy halál, de így legalább megdicsőülve lehet távozni – fogalmazott a hat embert foglalkoztató Moro, aki a március óta tartó zárva tartás miatt már amúgy is 150 ezer euróval tartozik. Hozzátette, hogy egyébként a világon mindenki kinyithatott már, június 2-ától például már a kaszinók is, amik egyébként ugyanabba a besorolásba esnek, mint ők. – Szóval nem, egyáltalán nem érzem úgy, hogy én sértettem törvényt – tette hozzá.