Lemondott New York szexuális zaklatással vádolt kormányzója

Lemondott New York szexuális zaklatással vádolt kormányzója

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója (j) sajtótájékoztatót tart a New Yorkban 2020. március 27-én (Fotó: MTI/EPA/Peter Foley)

Fotó: Peter Foley

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lemondott New York demokrata kormányzója, Andrew Cuomo, miután egy vizsgálat szerint több nőt is zaklathatott szexuálisan. Utódja eddigi helyettese, a 62 éves, szintén demokrata Kathy Hochul lesz – írja a BBC.

Mint korábban írtuk, a független vizsgálatot két ügyvéd, Anne Clark és Joon Kim végezte el, akiket az államügyészi hivatal erre felkért. Ők ketten összesen 179 emberrel beszéltek, összesen 74 ezer iratot, feljegyzést, e-mailt illetve audio- vagy videófelvételt néztek át. A vizsgálat azt is megállapította, hogy Cuomo és tanácsadói megpróbálták az érintett nőket rábírni arra, hogy hallgassanak, illetve szándékosan elsüllyesztették a sérelmezettek panaszait. Cuomo tagadta a vádakat.

Cuomo a lemondásával nem kerüli el azt, hogy bíróság elé állítsák, hiszen a zaklatás-vádak attól még érvényesek. Öt különböző ügyészi vizsgálat is indult a kormányzó ellen, ezek most új erőre kaphatnak.

New York város polgármestere, Bill de Blasio, üdvözölte Cuomo bejelentését: „Bőven itt volt az ideje annak, hogy Andrew Cuomo kormányzó lemondjon, és ez jó hír New York lakói számára is.”

A kormányzó elleni gyanúról, és annak beigazolódásáról itt és itt írtunk korábban.

 

Címkék: New York, Andrew Cuomo