Lemondta magyarországi látogatását az OECD vesztegetés elleni munkacsoportja

Lemondta magyarországi látogatását az OECD vesztegetés elleni munkacsoportja

Képünk csak illusztráció! A parlament ülése 2024. február 26-án (Fotó: Magyar Hang/Beliczay László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lemondta keddre és szerdára tervezett magyarországi látogatását a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) vesztegetés elleni munkacsoportja – írja az OECD közleményében. A döntést azzal indokolták, hogy „a magyar kormány nem biztosította miniszterek és magas rangú tisztviselők megfelelő képviseletét” a találkozóra. Ez az első alkalom, hogy egy ilyen missziót töröltek.

– A magyar kormány már hosszú ideje nem tett kézzelfogható lépéseket a korábbi ajánlások teljesítésére, a nemzetközi szervezet vesztegetési munkacsoportja ezért döntött úgy még 2023 decemberében, hogy magas szintű delegációt küld Magyarországra – közölte a Reuters szerint az OECD. Ezek között nagyon régóta húzódók is vannak, köztük olyan, amely közel egy évtizede aktuális lenne. A tagországokban lévő korrupció visszaszorításán dolgozó munkacsoport továbbra is komolyan aggódik amiatt, hogy Magyarországon a külföldi vesztegetés elleni jogérvényesítés „alacsony szintű”. A munkacsoport a következő plenáris ülésén folytatja a magyarországi helyzet értékelését.

Frissítés:

„A találkozó új időpontja egyeztetés alatt van, a munkacsoportot miniszteri szinten fogjuk fogadni” – így reagált a Kormányzati Tájékoztatási Központ  a Telexnek az OECD-munkacsoport bejelentésére.