Lengyelország falat épít a keleti határa mentén

Lengyelország falat épít a keleti határa mentén

Donald Tusk, az Európai Néppárt (EPP) lengyel elnöke (Fotó: MTI/PAP/Leszek Szymanski)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lengyelország Keleti Pajzs projektnévvel egy körülbelül 700 kilométeres falrendszert fog felhúzni a lengyel határon, ebből 400 kilométer az Oroszországgal és Belarusszal közös határszakaszra esik – írja a Gazeta Wyborcza értesülése alapján a 444.hu. – Ez egy olyan pajzs lesz, amely a keletről jövő esetleges támadásoktól fog megvédeni, feladata az ellenség elrettentése lesz. A stratégia az, hogy saját határainktól visszaszorítsuk a háborút- mondta a projektről Donald Tusk miniszterelnök. 

Ezt a feladatot egy műszaki akadályrendszer, illetve egy modern térfigyelő rendszer végezheti el. Utóbbiba beletartozik a körülbelül egymilliárd złotyért (nagyjából kilenc milliárd forint) megvásárolt „Barbara" felderítőrendszer is, amihez műholdas rendszer, illetve drón- és drónelleni harcra használt rendszerek is kapcsolódhatnak. A Keleti Pajzs területe az ország mélyébe legalább ötven, de akár száz kilométer mélyen benyúló sávot ölelhet fel.

A források az államkasszából, illetve európai forrásokból is jöhetnek, mivel a felépítendő „pajzs" az EU határait is védi.