Letartóztattak egy férfit a csőbombák miatt

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A hatóságok egy Cesar Sayoc nevű 56 éves férfit vettek őrizetbe – a letartoztatást Donald Trump is megerősítette.

A CNN információi szerint a floridai Aventurából származó Sayocot a floridai Plantationban, egy AutoZone üzlet előtt teperték le és vették őrizetbe. A férfinek volt már korábban dolga az igazságszolgáltatással.

Az elfogás tényét a Fehér Házban Donald Trump elnök is megerősítette és beszédében megköszönte a hatóságok kemény munkáját.

Spectrum News NY1 on Twitter

Photo of suspect Cesar Sayoc Jr.

Információk szerint a gyanúsított korábban élt New York-ban is. Az amerikai NBC szerint Sayoc regisztrált republikánus szavazó. A The New York Times összeállításában pedig arról írt, hogy a férfi bűnügyi lajstroma – lopás, csalás és drogügyek – egészen 1991-ig vezethető vissza.

Aventura városának republikánus küldötte, Kevin Cooper közleményben ítélte el a csőbombás fenyegetéseket. Az ügy azért lehet igen kínos a republikánusok számára, mert Sayoc Facebook-oldala alapján nagy Trump támogató, többek között vannak fenn fotói egy 2016-os Trump kampánygyűlésről, valamint maga is viselt Tegyük újra naggyá Amerikát (Make America Great Again) baseball sapkát, amit az elnök is előszeretettel hordott már a választási kampánya alatt is.

Miamiban adhatták fel a levélbombákat Obamáéknak - Magyar Hang

Úgy tűnik, forró nyomon halad az FBI az elmúlt napokban feladott, és vezető demokrata politikusoknak és közéleti személyiségeknek címzett bombák ügyében.

Maga Trump – amellett, hogy jelezte, mélységesen elítél minden ilyen cselekedetet – kissé troll módjára viccelődve próbálta meg elütni a dolgot bejelentésekor.

Spectrum News NY1 on Twitter

@POTUS on today's arrest: "These terrorizing acts are despicable and have no place in our country." https://t.co/8IvKBfP49y https://t.co/kpor2xuyBB

„A gyanúsított feltételezett tetteinek semmi keresnivalója a közösségünkben, se a politikai vitakultúránkban. A Republikánus Párt mindig a gyarapodás, a lehetőségek és a fejlődés pártja volt. Szégyenteljes, hogy a politikai kultúránk ilyen mélyre süllyedt. Senkinek sem szabadna a félelem és megfélemlítés eszközét alkalmaznia, hogy így hallgattassa el a szabad véleménynyilvánítást. A gyanúsított akciójának semmi köze a pártunkhoz és közösségünkhöz” – közölte a letartóztatásra reagálva Kevin Cooper.

Andrew Cuomo, New York állam kormányzója közben az MSNBC-nek arról beszélt, hogy ugyan még a nyomozás koránt sincs lezárva, de szerinte a gyanúsított tettét egyedül követte el. Azt is hozzátette, egyelőre még nem tudni, vannak-e még további robbanóanyaggal feladott levelek, amelyek keringenek valamerre az országban. Cuomo nem lenne meglepve, ha még előkerülne ilyen küldemény. A CNN szerint erre nem is kellett sokáig várni, ugyanis a kaliforniai hatóságok úgy tűnik, egy újabb, hasonló csomagra bukkantak, amit a demokraták egyik adományozója, a milliárdos Tom Steyernek címeztek.

Közben a sajtóban megjelentek fotók a gyanúsított fehér mikrobuszáról, amelyet politikusokkal és közéleti személyiségekkel poszterezett ki Sayoc. A fotókon többek között Trump és alelnöke, Mike Pence is szerepel, illetve célkereszttel a fején Hillary Clinton volt demokrata külügyminiszter, majd Trump elnöki kihívója, valamint a kritikus dokumentumfilmjeiről ismert Michael Moore is látható.

CBS Evening News on Twitter

MORE: Image taken at earlier date shows white van covered in decals of Pres. Trump, targets over the likenesses of Hillary Clinton, former Pres. Obama, filmmaker Michael Moore; it's believed to be same van at scene of suspect's arrest in Plantation, Fla. https://t.co/gsq71KV0gB