Letartóztattak egy republikánus képviselőt, aki részt vett a Capitolium ostromában

Letartóztattak egy republikánus képviselőt, aki részt vett a Capitolium ostromában

Donald Trump republikánus párti amerikai elnök tüntetõ támogatóinak egy csoportja a Rotundában, miután betörtek az amerikai törvényhozás washingtoni épületébe, a Capitoliumba 2021. január 6-án (Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem csillapodnak a kedélyek a szerdai lázongások után, amikor a bukott elnök által előzetesen felhergelt tömeg megrohamozta az amerikai törvényhozás épületét, a Capitoliumot. Az összecsapásban öten életüket veszítették, köztük egy rendőr, akit tűzoltó készülékkel vertek fejbe, és aki a kórházban hunyt el. A legtöbb tüntető nem hordott maszkot, és számosan közvetítették saját telefonjukról az eseményeket, illetve rengeteg fényképet készítettek a biztonsági kamerák, a tudósítók és a tüntetők.

Így rengeteg bűnelkövetőt tudtak már most azonosítani és letartóztatni, így az elhíresült QAnon-sámánt, Jake Angelit, a Nancy Pelosi házelnök irodájában pózoló Richard Barnett-et, az emelvényét eltulajdonító Adam Johnsont, vagy a törvényhozás épületében randalírozó Douglas Jansent. A letartóztatottak legutóbbi száma 82 volt. Az FBI jelenleg is több, mint 40 tüntető személyazonosságáról vár információt a beazonosításhoz.

Nem csak egyszerű emberek kerültek az igazságszolgáltatás látókörébe, Derrick Evans nyugat-virginiai képviselőt egyenesen az FBI tartóztatta le, miután a képviselő szintén részt vett a lázongásban. A képviselő azóta lemondott tisztségéről.

Nem csak a képviselő veszítette el állását, de számos rendőrkapitányságon vizsgálatot indítottak annak kiderítésére, hogy az állományba tartozó tisztek részt vettek-e a Capitolium ostromában a felhergelt csőcselék oldalán. A seattle-i rendőrkapitányság két rendőrt függesztett fel, közleményükben leszögezve, hogy a kapitányság teljes mértékben támogatja az első alkotmány-kiegészítésben foglalt szabad véleménynyilvánítás jogát, de a szerdai események során a tömeg erőszakos módon behatolt a törvényhozás épületébe, és ott egy bajtársuk halálát okozták. Amennyiben bárkit érintettnek találnak, azonnali hatállyal elbocsátják, tették hozzá. Kaliforniai, texasi és washingtoni rendőrkapitányságok is hasonló módon reagáltak, írja a Washington Post. Egy Pittsburgh melletti település, Zelienople egyik rendőre ellen is eljárást indítottak.

Eközben egyre nagyobb a felháborodás amiatt is, mert a leköszönő elnök nem hajlandó a capitoliumi támadás során halálos sérülést elszenvedett, és a sebeibe később belehaló rendőr tiszteletére félárbócra engedni a zászlókat. Az elhunyt rendőr családjának is az alelnök, Mike Pence fejezte ki részvétét. Pence-szel az elnök a támadás napja óta nem beszélt, ugyanis árulásnak tartja, hogy az alelnök nem volt hajlandó többször kifejezett óhaja ellenére sem érvényteleníteni az elektori szavazatokat. A zavargásokra való válaszul az alelnök volt az, aki a Nemzeti Gárda bevetését is elrendelte, miközben a lázadást szító elnök a Fehér Házban tévén keresztül csak nézte az eseményeket.

Egyre nagyobb az elnök elleni impeachment társadalmi támogatottsága is: az Ipsos cég felmérése szerint az amerikaiak több, mint fele szerint az elnököt a 20-án lejáró hivatali ideje előtt fel kéne menteni tisztségéből. Miután Lisa Murkowski alaszkai szenátor is az elnök lemondására szólított fel, Pat Toomey republikánus szenátor is úgy vélte, az elnöknek minél hamarabb el kéne tűnnie a közéletből; igaz, ő azt mondta, hogy lemondania kéne. Chris Christie korábbi New Jersey-beli republikánus kormányzó, aki sokáig az elnök hű emberének számított, úgy vélte, hogy ha a szerdán történtek nem elegendőek az impeachment-eljárás megindítására, akkor nem tudja, mi kéne hozzá.

Hogy mennyire volt a Trump-család jó hangulatban (legalábbis az ostrom megkezdése előtt), azt a CNBC amerikai hírtelevízió által közzétett felvétel mutatja meg, melyet láthatóan az elnök fia, Donald Trump Jr. készített, és amely az elnököt és családját mutatja a hatodikai gyűlésen elmondott beszéde előtt. A felvételen az elnök fiának barátnője, Kimberley Guilfoyle megjegyzi, remélhetőleg az alelnöknek lesz elég esze ahhoz, hogy a helyes döntést hozza meg.

Elítélte az elnököt a republikánus Arnold Schwarzenegger volt kaliforniai kormányzó is, a január 6-i eseményeket a Kristályéjszakához hasonlítva.

A demokraták egy részének ez nem elég, Josh Hawley és Ted Cruz szenátorok lemondására is felszólítottak. Cruz a választási eredmények megkérdőjelezésének élharcosa volt a felsőházban, míg Hawley ennek támogatója volt. Utóbbi a törvényhozás épületébe érkezve felemelt ököllel üdvözölte a rendbontókat. Otthoni államának legnagyobb napilapja, a St. Louis Post-Dispatch szerint Hawley-nek vér tapad a kezéhez, a második legnagyobb napilapja, a Kansas City Star szerint ha lenne lelkiismerete a szenátornak, lemondana, így viszont vissza kéne hívni a hivatalából.

Miután a legtöbb közösségi szolgáltató kitiltotta a bukott elnököt, a moderáció nélküli, erősen szélsőjobbos beütésű Parler csatornának webszolgáltatásának felfüggesztésével fenyeget az Amazon cég. Ha ez bekövetkezne, akkor az gyakorlatilag azt jelentené, hogy az elnök, illetve támogatói elveszítik az összes internetes megszólalási lehetőséget, ez pedig felveti azt a kérdést, hogy hol húzódik a határ szólásszabadság illetve a következmények nélküliség között. Mint ismert, a Twitter, a Facebook és más szolgáltatók is azért tiltották ki az elnökhöz köthető csatornákat, mert felkelést szított az amerikai törvényhozás ellen, ezáltal megszegte a szabályzatot.

Néhány perce jött a hír, amit Terrance Gainer, a capitoliumi rendőrség volt főkapitánya is megerősített, hogy Howard Liebengood szombaton öngyilkos lett. Az 51 éves rendőrtiszt azok között volt, akik szerdán a betörő tüntetőkkel szemben védték a washingtoni Capitolium épületét.