Majdnem minden EU-tagállam kiakadt a Putyinnal egyeztető Orbán miatt

Majdnem minden EU-tagállam kiakadt a Putyinnal egyeztető Orbán miatt

Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin tájékoztatója (Forrás: a miniszterelnök Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szerdán olyanban volt része Ódor Bálint nagykövetnek, Magyarország uniós Állandó Képviselete vezetőjének, amilyen „élmény” kevés diplomatát ér, főleg az Unió soros elnökségét betöltő állam képviselőjeként. Ódort ugyanis egy zárt ajtók mögött tartott találkozón a szőnyeg szélére állították és a Politico szerint „példátlan” dorongolásban részesítették a tagállamokat képviselő kollégái. A zárt ülésről kiszivárgott hírek szerint Ódort 25 tagállam diplomatái vonták kérdőre jó két órán át azért, ahogyan Orbán Viktor miniszterelnök elindította Magyarország soros uniós elnökségi ciklusát. Azért nem mindenki (A Magyarországon kívüli többi 26 tagállamból) mert Szlovákia képviselője nem használt kemény szavakat.

„Példátlan, hogy az elnökséget ilyen módon dorgálják meg a többiek” – mondta egy magas rangú uniós diplomata az eseményről. A lap ugyanakkor megjegyzi: bár az unió vezetése dühös, Orbán a jelek szerint pontosan érzi, meddig mehet el úgy, hogy még éppen ne érjék komoly retorziók. Magyarország július elsején vette át fél évre a soros elnökséget, de Orbán „békemisszió” címén már ellátogatott Kijevbe Zelenszkijhez, Moszkvába Putyinhoz, Pekingbe és Washingtonba. Az uniót a háborús agresszorként elszigetelni kívánt Putyin meglátogatása háborította fel leginkább. Bóka János magyar uniós miniszter szerdán arról beszélt egy sajtótájékoztatón, hogy Orbán nem az EU nevében vagy annak soros elnökeként tárgyalt. Bóka cinikusan megjegyezte, hogy „a miniszterelnök tisztában van azzal, hogy az EU Tanácsának elnöksége milyen felelősséggel jár, és e felelősség szellemében tájékoztatta az Európai Tanács elnökét, valamint az állam- és kormányfőket a látogatásokról”.

A valóság ezzel szemben az, hogy az unió álláspontja Putyin elszigetelése, illetve hogy nincs béketárgyalás Ukrajna nélkül, ehhez képest Orbán az EU soros elnökeként tárgyalt vele, illetve Putyin akként fogadta, és ezzel Orbán gyengének mutatta az EU-t. Az Ódort felelősségre vonó uniós diplomaták felhívták a figyelmet Orbán találkozóinak időzítésére és sorrendjére, a soros elnökség hashtagjeinek használatára és Putyin elnök reakciójára. (Putyin a tárgyalásukat követő sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy Orbán az EU soros elnökeként tárgyalt vele.) „A határvonalakat egyértelműen és szándékosan elmosták. Orbán szembement az uniós döntések betűjével és szellemével is, ezáltal rombolta az Unió egységét” – fogalmazott a Politico egyik forrása. Egy másik dipolomata pedig arról beszélt, hogy Orbán lépései nem az EU vagy a béke érdekeit szolgálják. „Putyin és háborús projektjének kezére játszik ezzel. A magyar elnökség jelmondata, a “Tegyük újra naggyá Európát” inkább arról szól, hogy Oroszországot teszik naggyá az európai színpadon”.

Charles Michel, a 27 tagországot tömörítő Európai Tanács elnöke más oldalról közelítette meg a kérdést. „Tíz év alatt sose láttam olyasmit, hogy 26 ország ilyen hevesen reagáljon egy tagország bármilyen lépésére. Ez felér egy sárga lappal” – fogalmazott.

Címkék: EU, Orbán, bírálat