Már 5,2 millió tonna gabona jutott ki Ukrajnából Románián keresztül

Már 5,2 millió tonna gabona jutott ki Ukrajnából Románián keresztül

Román katona egy NATO-hadgyakorlaton (Fotó: Román Honvédelmi Minisztérium Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Pár hete írtunk arról, hogy mely országok használták a Pápán állomásozó három magyar felségjelű Boeing C17-es katonai teherszállítót Ukrajnának szánt fegyverek célba juttatására. Románia is része a SAC-programnak (Strategic Airlift Capability, azaz Stratégiai Légiszállítási Képesség), megkérdeztük a bukaresti hadügyminisztériumot is.

A napokban érkezett meg a válaszuk, mely szerint Románia a SAC-on belül jutó repülési órákat nem használták az ukrajnai háborúval kapcsolatos küldetések végrehajtására. Felsorolták viszont azt, Románia miben segíti február 24. óta megtámadott országot. „A román állam már több mint 2,6 millió ukrán menekültnek nyújtott menedéket és segítséget, akik átlépték a határainkat, írták, és részt vett több mint 5,2 millió tonna gabona Ukrajnából a világpiacokra történő szállításának megkönnyítésében” – írták lapunknak.

– A jelenlegi helyzetben úgy véljük, hogy fenn kell tartani az Ukrajnának nyújtott támogatás következetességét és ütemét, mind a partnerek, mind a nemzetközi szervezetek részéről. E tekintetben üdvözöljük a Külügyek Tanácsának döntését az Ukrajnát támogató katonai segítségnyújtási misszió (EUMAM) létrehozásáról, amely jelentős lépés Ukrajna védelmi képességeinek támogatásában az orosz agresszióval szemben – áll a román honvédelmi minisztérium lapunknak küldött válaszában.