Már Új-Zélandon is aggódnak a karanténfáradtság miatt

Már Új-Zélandon is aggódnak a karanténfáradtság miatt

Új-Zéland (Fotó: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A vírusfenyegetettség szempontból a világ egyik legbiztonságosabb országa Új-Zéland, pedig ott is visszatért az élet a normális kerékvágásba, az emberek stadionokba mennek, étterembe járnak. Szakértők azonban figyelmeztetnek, hogy nem szabad elégedetten hátradőlni, elég csak a szomszédos Ausztráliára nézni, ahol újra beindult a járvány. – Jól látható, mennyire könnyen terjed újra a vírus olyan helyeken is, ahol korábban azt hitték, hogy megfékezték a járványt – idézi a brit Independent Ashley Bloomfield egészségügyi főigazgatót.

A szigetország azzal érte el sikerét, hogy már márciusban – amikor még csak száz fertőzöttről volt tudomásuk – szigorú korlátozásokat vezettek be. Ennek köszönhetően az utóbbi három hónapban csak kívülről behurcolt eseteket regisztráltak, akik azonnal karanténba kerültek.

Szakértők most attól tartanak, hogy náluk is elterjed a „Covid-fáradtság” vagyis az emberek elkezdenek lazítani, kevésbé érzik fontosnak betartani a szabályokat. Ez történt például Ausztráliában, ahol  a házi karanténra ítélt fertőzöttek csaknem harmadáról derült ki, hogy unatkoztak, és idő előtt elhagyták otthonukat.

Nagy baj még nincs, Új-Zélandon jelenleg 23 aktív eset van, őket hatósági karanténban tartják, bár már volt arra példa, hogy a fertőzöttek megpróbáltak kibújni alóla. A kormány most ismét növelte a tesztelési kapacitásokat, és fejleszti a nyomkövető technológiát.

Az ötmilliós országban eddig 1569 fertőzöttet azonosítottak és mindössze 22-en haltak meg. Ezért is érthetetlen, hogy az egyik legsikeresebben védekező ország miért kapott piros besorolást a magyar kormánytól. Ez a besorolás azt jelenti, hogy az onnan érkező külföldiek számára zárt a magyar határ, kivéve a hazatérő magyar állampolgárokat. Ez utóbbiakat azonban az illetékes járványügyi hatóság kötelező házi karanténba helyezi. Eközben az abszolút számok alapján a világ legfertőzöttebb országa, az Egyesült Államok a sárga jelzést kapta a magyar kormánytól, vagyis az onnan érkező külföldiek egészségügyi vizsgálaton esnek át, és csak fertőzésgyanú esetén nem léphetnek be az országba. Egyébként kötelező, kéthetes karantén vár rájuk.