Menekülő afgánok tízezreit fogadná be Kanada

Menekülő afgánok tízezreit fogadná be Kanada

A harcok elől menekül egy afgán család, miután kormánykatonák visszafoglalták a táliboktól a nyugat-afganisztáni Herát tartomány azonos nevű székhelyének egyes részeit 2021. augusztus 8-án (Fotó: MTI/AP/Hamed Szarfarazi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kanada több mint húszezer kiszolgáltatott afgán befogadását tervezi, köztük női vezetőket, emberi jogi aktivistákat, újságírókat, és melegeket, hogy megvédje őket a radikális iszlamista tálibok megtorlásától – derült ki a kanadai kormány közleményéből. Marco Mendicino bevándorlásügyi miniszter szerint emellett a kanadai kormánnyal együttműködött több ezer afgán tolmácsot és nagykövetségi dolgozót, illetve családjaikat is áttelepítenék az észak-amerikai országba.

Arról egyelőre nem közöltek információt, mindez milyen ütemterv mellett menne, ám azt jelezték, a program nemcsak azokra vonatkozik, akik jelenleg Afganisztánban vannak, hanem azokra is, akik a szomszédos országokba menekültek. „Tudjuk, hogy elkeserítő a helyzet. Ráadásul óráról órára rosszabb lesz” – fogalmazott az MTI által is idézett kanadai bevándorlási miniszter.

Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, az afganisztáni helyzettel kapcsolatban már az ENSZ is megkongatta a vészharangot. Emberek ezrei menekülnek el az iszlám fundamentalista tálibok területnyerése elől, Kabulban családok százai laknak hevenyészett sátortáborokban. A BBC riportjai szerint a radikálisok elől menekülő családok az utcákon alszanak.

Harjit Sajjan kanadai védelmi miniszter részletek említése nélkül arról számolt be, hogy kanadai különleges alakulatok működnek közre Afganisztánban az áttelepítések lebonyolításában. Mint mondta, jelentős kihívásokkal szembesülnek.

Az elmúlt nyolc napban a tálibok az afgán tartományi székhelyek közel felét már elfoglalták. A nagyvárosok közül már csak Kabul, Mazar-i-Saríf és Dzsalálábád áll a kormányerők felügyelete alatt. A radikális iszlamisták jelenleg a dél-ázsiai ország területének nagyjából kétharmadát ellenőrzik, s az amerikai csapatok, illetve NATO-szövetségeseik kivonulásával 20 év bárminemű erőfeszítései napok alatt lesznek semmivé a közép-ázsiai országban.