Miközben itthon gőzerővel oltanak a Szputnyik V-vel, Oroszországban vakcinahiány van

Miközben itthon gőzerővel oltanak a Szputnyik V-vel, Oroszországban vakcinahiány van

Az ápoló oltáshoz készíti elõ a Szputnyik V koronavírus elleni vakcina második adagját a Békés Megyei Központi Kórház, Dr. Réthy Pál Tagkórházának egyik oltópontján Békéscsabán 2021. március 14-én (Fotó: MTI/Rosta Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sokan vádolják Oroszországot azzal, hogy oltását elsősorban propagandára használja fel, és geopolitikai befolyását erősíti vele, miközben odahaza komoly hiány mutatkozik az oltóanyagban. Az ország különböző pontjain arról számolnak be az emberek, hogy vakcinahiányra hivatkozva sorra törlik az előzetesen megbeszélt oltási időpontjaikat is – adta hírül a Radio Free Europe/Radio Liberty (Szabad Európa Rádió/Szabadság Rádió). Ráadásul új időpontokat sem ajánlanak nekik.

A megszólalók furcsának tartják, hogy Oroszország a világban számos helyre szállít a vakcinából, de az oroszoknak nem jut belőle. Az egymilliós Szamara városában mindössze egy kórházban lehet oltáshoz jutni. Még olyan nagy városokban sincs elegendő oltóanyag, mint például Kalinyingrád, de hiányt jelentettek Moszkvából vagy Szentpétervárról is a Reuters információi szerint. Az ötmilliós Szentpétervárra most pénteken szállítottak mindössze 13 500 dózis vakcinát, miután február óta nem kaptak semmit. 

Oroszország két hónapja hirdette meg a tömeges oltási programot, de az átoltottságban nagyon el van maradva más országok mögött. Az oltási versenyben vezető Izraelben – március 18-ig – már a lakosság csaknem 60 százaléka megkapta az első adag vakcinát, Nagy-Britanniában ugyanez az arány csaknem 38 százalék, míg Oroszország esetében mindössze 3,7 százalék. Ha pedig azt nézzük, hogy hányan kapták már meg mind a két oltást, akkor ezt csak az orosz lakosság 1,7 százaléka mondhatja el magáról. Nem csoda, ha ezek után frusztráltak az oroszok, hogy nekik nem igazán jut oltóanyag. 

Oroszország azonban kitart vakcinapolitikája mellett, és arra számít, hogy Magyarország után más EU-államok is az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) döntésétől függetlenül közvetlenül engedélyezhetik a Szputnyik V-t. „Áprilisban vakcinákat küldhetünk ezekbe az országokba” – idézi a Portfólió Kirill Dmitrijevet, a terjesztésért felelős állami befektetési alap, az RDIF vezetőjét.

Eközben az osztrák Kronen Zeitung arról ír, hogy a Szputnyik V valószínűleg nem fog gyors jóváhagyást kapni az EMA-tól. „Ha jóváhagyás érkezik, valószínűleg június után, és akkor körülbelül 100 millió adagot tudunk eljuttatni 50 millió embernek az EU-ban három vagy négy hónapon belül” – mondta ezzel kapcsolatban Dmitrijev. Az időzítés azért érdekes, mert egyelőre bizonytalan, mely országok fogják elfogadni az orosz oltást, amennyiben nem érkezik meg időben az EU engedélye.

Dmitrijev azt is megerősítette, hogy a készítményt Németországban és más EU-országokban is gyártani szeretnék. Tárgyalások folynak arról, hogy az orosz R-Pharm gyógyszergyár bajorországi üzemében is gyártanák a vakcinát.