Moszkvába látogat a Hamász delegációja

Moszkvába látogat a Hamász delegációja

Moszkva (Fotó: Artam Beliaikin / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Moszkvába látogat a Gázát irányító militáns palesztin csoport, a Hamász delegációja – közölte Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője egy csütörtöki sajtótájékoztatón. További részleteket azonban nem árult el a Reuters szerint.

Az orosz állami RIA hírügynökség a palesztin küldöttségből származó forrásra hivatkozva közölte, hogy Abu Marzook, a Hamász magas rangú tagja is ott van a Moszkvába látogatók között. Oroszországnak a Közel-Kelet valamennyi kulcsfontosságú szereplőjével, köztük Izraellel, Iránnal, a Palesztin Hatósággal és a Hamásszal is vannak kapcsolatai – emlékeztet a Reuters. Moszkva többször is az amerikai diplomácia kudarcának tulajdonította a jelenlegi válságot, és tűzszünetre szólított fel Izrael és a Hamász között, valamint a békés rendezést célzó tárgyalások újraindítására.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön nem jelentette be Mahmúd Abbász palesztin elnök tervezett moszkvai látogatásának időpontját, de megerősítette, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő fogadja majd, és a tárgyalások fő témája a közel-keleti helyzet lesz. Izrael felszólította Oroszországot, hogy utasítsa ki a Hamász-delegáció tagjait, s megvetendőnek nevezte meghívásukat Moszkvába – írja az MTI. „A Hamász egy, az Iszlám Államnál is rosszabb terrorszervezet. A Hamász felső vezetőinek kezéhez több mint 1400 izraeli vére tapad, akiket lemészároltak, legyilkoltak, kivégeztek és elégettek, ezen felül pedig 220-nál is több izraeli – csecsemők, gyerekek, nők és idősek – elhurcolásáért felelősek” – hangsúlyozta az izraeli külügyminisztérium.

Eközben Ali Baghiri Kani iráni külügyminiszter-helyettes is látogatást tesz Moszkvában, ahol Mihail Galuzin orosz külügyminiszter-helyettessel tárgyal. 

Mint ismert, a Hamász a felelős az október 7-i, mintegy 1400 halálos áldozatot követelő izraeli rajtaütésért, amely kirobbantotta az újabb konfliktust Izrael és a palesztinok között. A Hamászt az Európai Unió és az Egyesült Államok is terrorszervezetként tartja számon. A nyilvánosság számára ma derült ki, hogy a szervezet két magyar kislányt is túszul ejtett, erről ITT írtunk.

Címkék: Irán, Moszkva, túsz, Hamász