Napok után gratulált Erdogan Joe Bidennek

Napok után gratulált Erdogan Joe Bidennek

Recep Tayyip Erdogan török államfő (Fotó: MTI/EPA/Török elnöki sajtóiroda/Murat Kula)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Recep Tayyip Erdogan török elnök kedden üzenetben gratulált Joe Biden demokrata párti jelöltnek az amerikai elnökválasztáson elért sikeréhez – közölte a török államfői hivatal. Erdogan reményét fejezte ki, hogy a választás eredménye kedvező lesz a „baráti és szövetséges” Egyesült Államok népe számára. Közvetlenül Bidenhez intézve szavait úgy fogalmazott: „miként akkoriban, amikor alelnöksége idején számos alkalommal találkoztunk, a török-amerikai kapcsolatok most is mélyen gyökerező stratégiai jelleget hordoznak”.

– A globális és regionális szinten napjainkban tapasztalt kihívások szükségessé teszik, hogy a közös érdekekre és értékekre alapuló kapcsolatainkat még inkább fejlesszük és megerősítsük – hangsúlyozta a török elnök, majd hozzátette: „ismételten kifejezem eltökéltségünket az amerikai vezetésnek az előttünk álló időszakban erre irányuló szoros munkát illetően”.

A török államfő hangsúlyozta: „hiszem, hogy az országaink közötti erős együttműködés és szövetségi kötelék miként máig, úgy a jövőben is létfontosságú hozzájárulásokat fog tenni a világbékéhez”. – Legőszintébb jókívánságaimat küldöm az Egyesült Államok népének békéjéért és jólétéért – zárta üzenetét Erdogan.

Törökország azon kevés országok egyike, amelyek nem fejezték ki már a hétvégén gratulációjukat Bidennek. Erdogan a demokrata jelölt ellenfelével, Donald Trump hivatalban lévő amerikai elnökkel ápol jó kapcsolatot, bár a két NATO-szövetséges ország az utóbbi években mégis több kérdésben vitába keveredett, például a szíriai kurd milíciák szerepével vagy a török kormányzat legfőbb közellenségének számító, Amerikában élő muszlim hitszónok, Fethullah Gülen kiadatásával kapcsolatban. Ráadásul amerikai szenátorok szankciókat szorgalmaznak Ankarával szemben, amiért Oroszországtól vásárolt légvédelmi rakétarendszert.

(MTI)