Nehéz út az autómentes övezetig – Hamburgban

Nehéz út az autómentes övezetig – Hamburgban

Fotónk illusztráció: parkoló autók (Fotó: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Fel kell számolni Hamburgban azt az autómentes övezetet, amelynek „tesztüzemű” kialakításáról tavaly született döntés. A sok kritikát kiváltó rendelkezést sikeresen támadták meg a bíróságon – írja az ügyről több cikket is közlő Der Spiegel hetilap online kiadása.

Az 1,8 millió lakosú német kikötőváros Ottensen városrészében tavaly augusztus óta létezik két olyan utca, ahová nem lehet autóval behajtani. Az itt álló társasházak jellemzően három-négyemeletes épületek, a földszinten üzletekkel. A parkoló autók miatt a macskaköves utcákon állandó volt a tülekedés.

A terület egy része augusztus előtt is sétálóutca volt, ám az autómentes zónát a közeli utcákra is kiterjesztették. Ezzel összesen 163 parkolóhely szűnt meg az övezetben, az itt élők viszont kedvezményes parkolókártyát kaptak a közeli nagy parkolókba. Ezt havi 75, illetve 85 euróért válthatták ki az autótulajdonosok, miközben a kerületben egyébként havi 100 euróért váltható állandó közterületi parkolóhely (a taxik és a célforgalomban közlekedő teherautók 23 óra és másnap 11 óra között behajthattak).

A lépéssel a gyalogos és a kerékpáros közlekedés feltételeit kívánták javítani, egyszersmind a városrészt vonzóbbá, élhetőbbé tenni. A kísérletet kiötlő hivatal azt sem titkolta, hogy a kezdeményezést modellértékűnek szánják. Vagyis beválás esetén máshol is megpróbálkoznak vele.

Noha a programmal egyelőre hat hónapig, azaz február végéig számoltak, már most le kell fújni. A rendelkezés ugyanis nem aratott osztatlan sikert. Több üzlet és vendéglátóhely tulajdonosa is panaszkodott, amiért visszaesett forgalmuk. Két magánszemély pedig jogi útra is terelte az ügyet, a bíróság pedig ítéletet hozott. Eszerint a hivatalnak „tesztjelleggel” nincs joga az utcák járműforgalmát korlátozni. A hivatal most be is jelentette, hogy felfüggesztik a projektet, konkrétan egyelőre feloldják az augusztus óta érvényben lévő korlátozást.

Az illetékes kerület hivatalvezetője, Stefanie von Berg (Die Grünen, Zöldek) az NDR közszolgálati rádiónak úgy kommentálta a friss döntést, hogy az ottenseni autómentes övezet terve nem halt meg – éppen ellenkezőleg. Bejelentette, hogy a bírósági döntés értelmében már nem próbaüzemben gondolkodnak: a jogszabályoknak megfelelő döntést hoznak az övezet kialakításáról.